NEVŞEHİR(MHA) 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü “ Ihlara Vadisi” Doğa Yürüyüşü Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığınca yürütülmekte olan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında; 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü Etkinlikleri çerçevesinde, Fiziksel Aktivitenin Sağlık Üzerine Etkileri konusunda toplumun farkındalığını arttırmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmek amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce Aksaray İli Ihlara Vadisinde 10 Mayıs 2015 Pazar günü yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi.

Aksaray İli, Güzelyurt İlçesi, Ihlara Kasabası’nda ve Hasan Dağı’nın Kuzeydoğusundadır. Aksaray’a 40 km, Güzelyurt ise 7 km mesafededir. Rüzgarın esip esipte arada dinlendiği, Melendiz suyunun ise derin ve sessiz dik yamaçlı bir vadinin ortasından akarak, “Dönerek Akan Suyun Halkı”na “Peristrama” adını verdiği Ihlara Vadisi, İlk Hristiyanların vadi yamaçlarında oluşan tüfleri oyarak, kilise ve manastır yaptıkları mekanlar, Melendiz Nehrinin sularıyla bütünleşerek doğa harikası oluştururlar. Bu doğal güzellikleri Vadiye gelen ziyaretçilerin iniş ve çıkışlarını sağlayan toplam 382 basamaktan oluşan merdiven bulunmaktadır.

Eski adı “Peristremma” olan 14 km. uzunluğundaki Ihlara Vadisi’ni, Melendiz Çayı (Potamus, Kapadukus–Kappadokya Irmağı), baştan başa kat etmektedir. Irmak, Ihlara Kasabası’ndan başlayarak, yer yer kanyonu 100–120m derinlikte yararak, Kuzeybatı istikametinde Selime Kasabası, Yaprakhisar ve Belisırma Köyleri’nin ve Ziga Kaplıcası’nın bulunduğu geniş vadiye ve oradan Tuz Gölüne yönelir.