Alanya'da denize sıfır konumdaki 7 milyon TL'lik araziyi sahte vekaletle akli dengesi yerinde olmayan bir şahsın üzerine geçiren çete üyeleri 1 ay sonra da araziyi bir turizmciye 2 milyon TL'ye sattı

 

Antalya Alanya'da denize sıfır milyonluk arazi, sahte kimlik şebekesi tarafından akıl almaz bir yöntemle satıldı. Arazinin gerçek sahibinin kimlik bilgileri üzerinden sahte vekalet düzenleyen şebeke üyeleri, Hatay'da yaşayan akli dengesi yerinde olmayan bir başka şahsın kimliğini kullanıp arsayı sattı. Değeri 7 milyon TL olan araziyi 2 milyon TL'ye alan işadamının sevinci ise açılan tapu iptal davası ile kursağında kaldı. Polis evraklarda yer alan fotoğraflar üzerinden şebeke üyelerini tespit etmeye çalışıyor. Alanya Tapu Müdürlüğü'nde güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen satışla ilgili soruşturmayı yürüten Alanya savcılığı tapu görevlileri ve aracıların ifadelerini alırken, işadamı Mustafa Dinler'in ifadesini almaya gerek görmedi. SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre işadamının hakkında konuşmak istemediği olay şöyle gelişti:

 

GURBETÇİ DOKTOR

Eğitim için gittiği Almanya'da uzun yıllar doktorluk yapan 75 yaşındaki Yıldırım Kaplancı tüm birikimini Türkiye'de değerlendirmek istedi. Bunun için 40 yıl önce Antalya'nın Alanya ilçesinde denize sıfır bir arazi aldı. Kaplancı'nın satın aldığı 11 bin metrekarelik arazi çevresinde yükselen 5 yıldızlı oteller sayesinde yıllar içersinde değerine değer kattı. Turizmcilerin satın almak için adeta sıraya girdiği arazinin değerini keşfeden dolandırıcılar akıl almaz bir plan yaparak, sahte kimliklerle araziyi iki kez sattı. Kendisinden habersiz milyonluk arazisinin satıldığını fark eden Yıldırım Kaplancı tapu iptal davası açıp, sorumluların yakalanması için adeta hukuk savaşı başlattı. Kaplancı'yı isyan ettiren olay kendisinin ve yeğeninin kimlik bilgilerini sahte kimlik şebekesi tarafından ele geçirilmesiyle başladı. Emekli olduktan sonra Bodrum ilçesine yerleşen Yıldırım Kaplancı'nın ve İstanbul'da yaşayan 28 yaşındaki yeğeni Mustafa Mahir Kaplancı'nın kimlik bilgilerini ele geçiren şebeke üyeleri, kendi fotoğraflarıyla sahte kimlikler hazırladı. Bu kimliklerle Muğla 2. Noteri'ne giden şebeke üyeleri, gerçek Yıldırım Kaplancı'ymış gibi Antalya'da bulunan milyonluk arazinin satışını yapabilmesi için yeğenine vekâlet çıkarttı. Kimlik bilgilerine göre 28 yaşında olan Mustafa Kaplancı üzerine, 45 yaşlarında olan bir şebeke üyesinin fotoğrafıyla ibraz edilen kimlikle vekâletname çıkarıldı. İşlemi gerçekleştiren noter tarafından fark edilmesi gereken durum gözden kaçınca olanlar oldu. Ayrıca 75 yaşındaki Yıldırım Kaplancı'dan vekâlet ve satış işlemleri sırasında yaşından dolayı istenmesi gereken sağlık raporu da istenmedi. Vekâletnameyi alan sahte Mustafa Kaplancı Antalya'nın Alanya ilçesine giderek milyonluk arazi 24 bin TL'ye, Hatay'da yaşayan akli dengesi bozuk Kasım Çelebi'nin kimlik bilgilerini kullanan şebeke üyesine sattı. Bir ay bekleyen sahte kimlik şebekesi, arsanın ikinci satışını ise Alanya'da 5 yıldızlı otel sahibi Mustafa Dinler'e yaptı. Alanya ve Ürgüp'de birçok 5 yıldızlı otelin sahibi olan Dinler, 7 milyon TL değerindeki araziyi 2 milyon TL'ye satın aldı. Ancak işadamının keyfi kısa sürdü. Milyonluk araziyi dörtte bir fiyatına satan şebekenin kullandığı Kasım Çelebi kimliğinin, Hatay Dörtyol'da yaşayan adli dengesi yerinde olmayan bir şahsa ait olduğu ortaya çıktı. Alanya Tapu Müdürlüğü'nde gerçekleşen satış işlemi sırasında arsanın parasının ödendiği belirtilerek işadamı Mustafa Dinler ve sahte Kasım Çelebi tarafından karşılıklı imzalar atıldı. Ancak arsa bedeli 15 gün sonra ödendi. İşadamı Dinler, satın aldığı arazi karşılığında Alanya'da bir bankadan 2 milyon 750 bin Euro kredi çekti. Bu parayla satın aldığı arazinin 2 Milyon TL olan bedelini Kasım Çelebi adına ödedi. Dinler'in krediden geri kalan para ile de araziye yapacağı otel inşaatına başlayacağı öğrenildi. Ancak arazinin gerçek sahibi Yıldırım Kaplancı'nın açtığı tapu iptal davası sonrası işadamının sevinci yarım kaldı.

 

AKLİ YETERLİLİĞİ YOK

Şebekenin kimliğini kullandığı gerçek Kasım Çelebi'nin, Hatay Dörtyol'da yaşadığı ve akli dengesi yerinde olmadığı ortaya çıktı. Aldığı sağlık raporunda Hafif mental retardasyon (IQ50-69) ile Pterjiyum, Bilateral tespit edildi. Raporda ayrıca hastanın vesayet altına alınması uygundur ibaresi yer aldı. Bu raporla mahkemeye başvuran Kasım Çelebi'nin ağabeyi Taşkın Çelebi kardeşinin vasisi olarak atandı.

KAYNAK: SABAH gazetesi.