Nevşehir de mutfak kültüründe önemli yeri olan kabak çiçeği dolmasının zamanının geldiği belirtildi. Temmuz ve Ağustos ayının sevilen zeytinyağlı yemeklerinden olan Kabak dolması için tarla ve bahçelerini eken üreticiler, çiçek açan ancak, kabağı olmayan ürünleri günün ilk ışıkları ile toplayarak, kabak çiçeği dolması yapmak isteyenlere sunuyor.

Yoğurtlu kabak, kızartması, kabak yemeği, dolması, kabak içi cılbırı, kurutması, kabak çiçeği dolması, kabaklı kiş, kabak tatlısı, kabak kalye, kabak bayıldı, kabaklı risotto, naneli kabak çorbası, kabak böreği, etli kabak böreği, kabaklı Boşnak böreği, kabak musakka, kabak karnıyarık, pirinçli kabak öğreten, kabaklı bahçıvan sandalı gibi onlarca yemek ve tatlı türü Nevşehir'in meşhur kabaklarından yapılıyor.

FİB Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan Adnan Yıldız isimli vatandaşımız kendisine ait kabak tarlasında kabak çiçeği toplarken, kabağın çerezlik çekirdek olarak da ekonomik girdi sağladığını söylüyor.

Kabak Çiçeğinin İnanılmaz 11 Faydası

1) Besleyicidir
A, C ve çeşitli B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, bitkisel protein, nişasta, demir, bakır, folat ve çinko içeren kabak çiçeği; bu özellikleriyle oldukça besleyici bir besindir.
Lif açısından zengin olan bu yiyecek aynı zamanda bağırsak dostudur.

2) Bağışıklığı Güçlendirir
Kabak çiçeği içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Düzenli tüketildiği takdirde vücudun C vitamini ihtiyacını karşılar ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

3) Soğuk Algınlığına İyi Gelir

4) Göz Sağılığını Korur

5) Kalp Sağılığını Korur

6) Kemik Yapısını Korur

7) Sindirime Destek Olur
Bağırsak dostu sebzeler listesinde birinciliği elden bırakmayan kabağın çiçekleri de hem bağırsak hem de mide sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Lif bakımından zengin bir besin olan kabak çiçeği, bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu giderir.
Bağırsakların yumuşamasını sağlar, basur rahatsızlığına iyi gelir.
Sızdıran bağırsak sendromunun etkilerini azaltır.

8) Doğurganlığı ve Cinsel Gücü Artırır

9) Kan Yapıcıdır

10) İdrar Söktürücüdür

11) Zihni Açar ve Sakinleştirir

Kabak Çiçeği Dolması tarifi:

4 kişilik ilik bir aile için 12 kabak çiçeği 1 kuru soğan 4 yemek kaşığı pirinç 1 çay kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı kuş üzümünden oluşan iç hazırlandıktan sonra kabak çiçekleri yıkanıp içlerindeki parçaları tabanını delmeyecek şekilde kopartılıyor.

Önceden hazırlanan iç, çiçekllere dolduruluyor ve üçgen şekilde uçlar birbiri üzerine kapatılarak açılmayacak şekilde, tencereye diziliyor. Üzerini geçmeyecek şekilde su koyup pişiriliyor. Kabak çiçeklerinin üzerinde zeytinyağı gezdirip, kısık ateşte 20 dakikada pişen Kabak çiçeği soğuduktan sonra servis ediliyor. Afiyet olsun...


Haber:Adnan Yıldız