Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde, yaklaşık 12 milyon yıllık hayvan fosili bulundu.
Yeniyaylacık köyü yakınlarında kazı çalışması yapan iş makinesi operatörü Kurtar Taşan, toprak altında kemik parçaları bulunduğunu farketti. Taşan'ın haber vermesinin ardından kemik parçaları incelendi.

Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Paleontolog Mevlüt Coşkun, kalıntıların günümüzden 8-12 milyon yıl önce yaşamış olan hayvanların fosilleri olduğunu söyledi.

Kalıntıların yüzeyin yaklaşık 3 metre altında kayalaşmış bölgede ortaya çıktığını ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:

"Bulunan kalıntılardan biri, filin diz kapağındaki eklem parçası. Bunlar zamanımızdan 8 ile 12 milyon yıl önce yaşamış olan hayvanların fosilleri. Bölgemizde zaten oldukça çok bulunmaktadır. Sadece burada değil Yaylacığın bağlarının içinde de var. Aynı fosil kalıntıları Ürgüp ilçesinin Karain ve Sofular köylerinde de bulunuyor. Gergedan, fil, zürafa, dağ keçisi bunların hepsi bu miyosen dolguların içerisinde sedimantasyona uğramış. Bugün de ortaya çıkıyor." 

Mevlet Coşkun, buranın, zamanında çok büyük bir göl olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Göl kenarında ölen bu hayvanların sürüklenerek gölün tabanında tortulanması sonucu bugün artık bize fosil olarak ulaşıyor. Orta Anadolunun ortasında hakikaten çok ciddi bulgular bunlar. Buralara biz sahip çıkacağız. İnşallah buralara ilgili arkadaşlar gelip kazılarını yaparlarsa, paleontolojik açıdan oldukça önemli veriler elde edeceğiz."