2017-2023 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na göre; 2023 yılı sonuna kadar karayolunun yük taşımacılığındaki payının % 90'dan % 60'a, yolcu taşımacılığındaki payının da % 89'dan % 72'ye çekilmesi planlanmıştır.TÜİK 2017 Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerine göre; Türkiye’de 182 bin 669 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş; bunun sonucunda da 7 bin 427 kişi ölmüş, 300 bin 383 kişi yaralanmıştır.

Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında karayolunun payının %90’larda olması trafik güvenliğinde, karayoluna verilmesi gereken önemini belirtmektedir. Karayolu yapımı;güzergâhbelirlenmesinden, projelendirilmesine ve projenin uygulanmasına kadar ihtisas, bilgi, beceri ve ekip işidir. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de yolun eğimine göre mazgal / rögar düzenekleridir.Taşıt yollarındaki mazgal ve rögarlarınişlevselyapılamaması / ızgaraların tıkanmış veya tahliye kapasitesinin yetersiz olması sebepleri ile yağışlı havalarda karayolu yüzeyinde su birikintileri meydana gelmektedir.

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi İlimizde de maalesef karayolunda su birikmesi sorunu yaşanmaktadır.Gerek bölünmüş yollardayeşil alanın ve ağaçların sulanması, gerekse yağmur / kar sularının birikmesi sonucu cadde / sokak ve geçitlerde ortaya çıkan, kimi zaman bir göletti andıran su birikintileri trafik güvenliğini tehdit etmektedir.

Uzmanlar yağışlı havalarda;

-Özellikle ön camın buğu durumuna,

-Su birikintisinin yapacağı ani fren ektisine,

-Dikkatsiz geçişlerde yayaların ıslatılacağına,

-Islak zeminde araç fren mesafesinin uzayacağına,

-Su birikintilerinin, yollarda çökme yapabileceğine,

-Araç sollarken cam sileceklerinin çalışır konumda olmasına,

-Taşıtların elektronik donanımlarının olumsuz etkilenebileceğine,

-Işık kırılması / yakamoz etkisi ile görüşün sağlıklı olamayacağına,

-Fark edilemeyen büyük çukurlarda araç kontrolünün zorlaşacağına,

Azami dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.

Ortaya çıkan su birikintilerinin trafik güvenliğini olumsuz etkileyerek, trafik kazalarına neden olabileceği unutulmamalıdır. İlimiz Nevşehir de de konunun muhatapları; su birikintilerinin yaşandığı karayolu alanlarını tespit ederek, gerekli iyileştirmeleri yapabilirler.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği– Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi