Kaskolu araç sahipleri bile hasar anında nereyi aramaları ya da neler yapmaları gerektiği konusunda tereddüt yaşayabiliyor, özellikle de daha önce hiç hasarı olmamış sigortalılar…

Bu sebeple konu hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları derledik:

1.Sigortalının Hasar Anındaki Sorumlulukları: 
‘Sigortalı’ veya ‘sigorta ettiren’, hasarı öğrendikten en geç beş iş günü içerisinde ilgili sigorta şirketine bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Ayrıca hasarın oluş nedeni, buna ilişkin deliller yani sigorta şirketinin rücu hakkını kullanabilmesine fayda sağlayabilecek her türlü bilgi ve belgeyi sigorta şirketine temin etmekle sorumludur. Rücu hakkı özellikle trafik ve kasko poliçelerinde büyük önem taşımakta, hasar tazminatı ilgili sorumluluklar sigorta şirketleri arasında paylaşılmaktadır. (Rücu hakkı: Kasko  poliçenizin bağlı olduğu sigorta şirketi sizin hasarınızı karşılarken bir yandan da belirlenen sorumluluk oranı dahilinde size verilen zararların bir kısmını/tamamını karşı tarafın zorunlu trafik poliçesinin bağlı olduğu sigorta şirketinden talep eder. Bu uygulamaya sigorta şirketinin rücu hakkını kullanması denilir)
Bir diğer önemli konu ise sigortalının hasar gerçekleştiği anda vadesi gelmiş poliçe primlerini ödemiş olmasıdır. Ödenmemiş primler sözkonusuysa sigorta şirketi hasar ödemesi yapmayabilir. Primlerin zamanında ödenmesi sigortalının sorumlulukları arasındadır.
2.Hasar Anında Yapılacaklar: 
Başınıza bir kaza gelme olasılığını düşünerek öncelikle gerekli telefon numaralarını mutlaka bir yere not etmenizi öneririz. Sigorta şirketinizin hasar hattı ve/veya asistan hizmetleri numarası bunlar arasında sayılabilir. Hasar anında yetkili birilerine ulaşıp çekici, ikame araç talep edebilir veya bulunduğunuz yere yakın anlaşmalı servisler konusunda bilgi alabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi yalnızca maddi hasarlı kazalarda artık trafik polisini haberdar etmenize gerek yok. Kazaya karışan araçların birlikte doldurduğu kaza tespit tutanağı da bu görevi görüyor. Bu sebeple aracınızda mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurmanızda fayda var. Eksiksiz doldurulan kaza tespit tutanağı, kazanın oluş biçimini gösterir bir şema (form içinde yer alıyor) ve kaza yerinde herhangi bir değişikliğe gitmeden önce kazanın birkaç açıdan çekilmiş fotoğrafları, sorumluluk oranlarının tespitinde  kullanılmak üzere sigorta şirketinizin sizden talep edeceği evrakların başında gelir.Tüm bu evrakları tamamladıktan sonra;
a)Aracınızı anlaşmalı servise götürmeye karar verirseniz, zaten geriye kalan tüm işlemleriniz servis tarafından takip ediliyor. Yani sigorta şirketi anlaşmalı servis aracılığıyla haberdar ediliyor, eksper talep ediliyor, araçtaki hasar miktarı tespit ediliyor ve sigortanın ödeyeceği miktar belirleniyor. Size yalnızca aracınızı alabileceğiniz tarihi ve varsa ödemeniz gereken tutarı öğrenmek kalıyor.
 b)Aracınızı anlaşmalı olmayan bir serviste tamir ettirmek istediğinizde ise sigorta işlemlerinizi sizin takip etmeniz gerekebilir. Bu durumda yapılması gereken de kaza tespit tutanağı ile birlikte sizden istenen (ruhsat,poliçe fotokopisi, ekspertiz yapılacak yerin açık adresi vs) tüm belgeleri sigorta şirketinize iletmekten ibaret aslında. 
Süreç söyle devam eder: Sigorta şirketi sizden alınan bilgileri en geç bir iş günü içinde elektronik ortamda TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi)’e iletir. TRAMER’de ilgili tüm sigorta şirketlerine dosyayı yine en az bir iş günü içinde elektronik ortamda iletir. Bu aşamalardan sonra sigorta şirketleri sorumluluk oranlarını verilen bilgilere istinaden değerlendirir ve görüş bildirir. Anlaşmaya varılamazsa TRAMER devreye girerek sonuçlandırır. Tüm bu süreci siz de www.tramer.org.tr adresinden aracınızın plaka ve şasi numarası ile takip edebilir, işleminizin ne aşamada olduğunu görebilirsiniz.
3.Kaza Tespit Tutanağının Yeterli Olmayacağı Durumlarda Yapılacaklar:
Kaza Tespit Tutanağı sigorta şirketleri için bazı durumlarda yeterli olurken, bazı durumlarda resmi makamlarca düzenlenmiş kaza raporuna ihtiyaç duyulur. Aşağıda kaza tespit tutanağının yeterli olmadığı durumlar listelenmiştir. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesindeyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermeniz gerekir.
-Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
-Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
-Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
-Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
-Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse
-Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
-Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
-Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

NOT:Burada özellikle dikkat edilecek husus sigortalının sigorta şirketi tarafından istenilen belgelerin tamamını eksiksiz olarak 5 iş günü içerisinde teslim etmesi gerekmektedir.

Kazasız belasız günler dileklerimizle.

Kaynak: Enuygun.com / Betül Sungurlu