Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat AŞ, inşaat ve enerji sektöründeki tecrübelerini turizm alanına taşımak için kolları sıvadı. Erciyes Dağı'nda 4 otel ve bir günübirlik tesis kuracak şirket yatırım için 30 milyon dolar ayırdı.

Hakan Göksel'in Haber7 haberi

Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat AŞ, inşaat ve enerji sektöründeki tecrübelerini turizm alanına taşımak için kolları sıvadı. Erciyes Dağı'nda 30 milyon dolar yatırım ile 4 otel ve bir günübirlik tesis kuracak. Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat AŞ, Kayseri'yi çok ciddi bir turizm cazibe merkezi haline getirecek Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi kapsamında yapacağı yatırım için gün sayıyor.

"Turizm kompleksi projesi" şeklinde gerçekleştirilecek yatırım 30 milyon dolara mal olacak. 4 otelin inşa edileceği projede toplam 240 oda bulunacak ve tesislerdeki 200 oda "devre tatil" sistemi ile satışa sunulacak. Tesislerdeki yatak sayısı 500'ün üzerinde olacak.  Oteller 60-60- 85- 40 oda kapasiteli olacak.

Otellerden 40 odalık ilk otelin inşası ile ilgili fizibilite ve proje çalışmalarına başlayan şirket Aralık'ta bitirip yılbaşında işletmeye açmayı planlıyor.  

1000 derece sıcaklığa 113 dakika dayanabilen masif kütükten otel yapacak

Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat AŞ, tarafından inşa edilecek oteller bir ilk olacak. Otelin yapımında Finlandiya kökenli Honka firmasıyla anlaşan şirket, "1000 derece sıcaklığa 113 dakika dayanabilen" masif kütük ev sistemini kullanacak. Honka'nın ahşabı yangın sigortası yapılabilen tek ahşap ünite! Honka'nın sistemi 3.5 dakikada 200 metrekare bir evi üretebiliyor ve beton yapılara göre yüzde 30-35 daha maliyetli olan ahşap yapılar için 50 yıl garanti veriliyor. Uaynık davranan Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat AŞ, aynı zamanda Honka'nın İç ve Orta Anadolu distribütörlüğünü de aldı, satışını da yapacak.

Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yayla yatırımlarla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdiği toplantıda Erciyes'in dışında başka lokasyonlarda da turizm yatırım yapmayı düşündüklerini Erciyes'in ardından Ege'de yatırım yapmak istediklerini kaydetti.

Kayseri'deki tesis ile ilgili de bilgi veren Yayla "Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan mastır planıyla Erciyes cazibe merkezi haline gelecek. Mekanik tesis kapatma süresi 4 ay olacak. 1 milyon 700 bin metrekare alan suni karla karlayabilecek. Bu amaçla dağda 2700 metreye suni gölet yapıldı.  Kayseri Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi, havalimanına 20 dakika mesafede bulunması nedeniyle ulaşım kolaylığına da sahip. Faaliyete geçecek olan tesis Erciyes Dağı'ndaki turizm sezonunu daha uzun sürece yayarak, ulaşım avantajı ile yurt içi ve yurtdışından turistleri bölgeye çekecek" dedi.  

Erciyes Dağı'nda 30 milyon dolarlık turizm yatırımı

Mehmet Yayla, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini yaptığı Kayseri Erciyes Kış Turizm Merkezi  projesi ile Erciyes Dağı'nda 800 olan yatak kapasitesinin 5000'e, 10 km olan pist uzunluğunun 160 km'ye çıkarılmasının planlandığını söyledi. Yayla, 2012 yılında söz konusu plan çerçevesinde 21 adet otel ve 3 adet günübirlik tesis alanı ihale edildiğini, bu ihalede şirket olarak 4 otel ve 1 günübirlik tesis olmak üzere toplam 30.000 m2 civarında inşaat alanına sahip tesislerin mülkiyet hakkını aldıklarını açıkladı.

Yayla, Kayseri'ye yatırım yaparken macera aramadıklarını, Erciyes'in turizm cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini ve yapacakları yatırımın 4 yılda kendisini amorti etmesini beklediklerini söyledi.

Kapadokya'ya turist götüren tur operatörlerinin programlarına Erciyes'i de eklediklerini ifade eden Yayla, "Hollanda'dan her hafta charter seferleri ile turist getiriyorlar. Önümüzdeki kış Hollanda'dan her hafta 1.200 turist bu yolla Erciyes'e gelecek" dedi.

Yayla, toplantıda daha önce yaptıkları ve halen yapmakta oldukları projeleri de anlattı.

Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat A.Ş. tarafından tamamlanan projeler:

* İstiklal Makzume Anadolu Lisesi ve Personel Sitesi inşaatları. 
* Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisleri İnşaatları.
* Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü İskenderun Pirinçlik Lojman İnşaatları.
* Hatay Serinyol Afgan Mülteci Konutları İnşaatları. 
* Yaylakent Sitesi villa inşaatları.
* Hatay Devlet Hastanesi inşaatı.
* Reyhanlı Ticaret Lisesi ve Spor Salonu inşaatı.
* İskenderun Lisesi inşaatı.
* Bursa Çınarcık Barajı inşaatı.
* Trabzon Vakfıkebir kanalizasyon inşaatı.
* Çatalağzı Termik Santrali kül ve cüruf depolama baraj inşaatı.
* Gaziantep Burç Göleti grup içme suyu inşaatı.
* Bodrum Safir Evleri villa inşaatları.

Devam Eden Projeler

* ASKİ alt yapı işleri
* Kayseri Erciyes Kış Turizm Merkezi

[email protected]
twitter.com/hakan_goksel

Kaynak: Haber7