Samsun İl Özel İdaresi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, DSİ 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin Çiçek, Samsun, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Sivas, Yozgat ve Ankara illerindeki kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

 Samsun Valisi Sayın Hüseyin AKSOY, 15 Numaralı Kızılırmak Havzası Koordinatör Valiliği olan Samsun Valiliğimizin koordinesinde gerçekleştirilen ’Kızılırmak Havzası Yönetimi Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

     DSİ 7. Bölge Müdürü Mevlüt PEHLİVAN toplantının açılışında yaptığı konuşmada,’’Havza Yönetim Heyetleri, Koordinatör Vali Başkanlığında, İl Belediye Başkanları, büyük şehirlerde Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürleri, büyükşehir belediyeleri haricindeki yerleşimlerde İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri, havzada bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bölge Müdürleri, İl Çevre ve Şehircilik Müdürleri, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürleri, İl Kültür ve Turizm Müdürleri, İlbank A.Ş. Bölge Müdürleri, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri, Halk Sağlığı Müdürleri, sulama birlikleri temsilcisi, SYGM’nin en az Şube Müdürü seviyesinde bir yetkilisi, sanayi ve ticaret odasının bir temsilcisi ve heyet katılımcılarının oy çokluğu ile belirleyeceği su yönetimi konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri temsilen ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetimlerinden yetkili birer temsilcinin katılımı ile oluşmaktadır.
  
    Ülkemiz 25 adet doğal su havzasına sahiptir. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Kızılırmak Havzası'dır. Bu gün Kızılırmak Havzası yönetimi bilgilendirme toplantısında yönetim heyeti seçimi gerçekleştirilecektir. Kızılırmak nehrimiz Sivas ilimizden doğup, yaklaşık 1355 kilometrelik bir yol kat edip Samsun ilimizin Bafra ilçesinde Karadeniz’e dökülmektedir. Kızılırmak Havzası toplamda 78 bin kilometre karelik bir alanı kapsamaktadır. Buda ülkemizin yüz ölçümünün yaklaşık %11’ini içine almaktadır. Kızılırmak Havzası Fırat Havzası'ndan sonra ülkemizin en büyük havzasını oluşturmaktadır.’’dedi.

    DSİ 7. Bölge Müdürü Mevlüt PEHLİVAN’ın konuşmasının ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin ÇİÇEK tarafından ‘Havza Yönetimi’ konulu bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

     Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY toplantıda yaptığı konuşmasında,’’Ben öncelikle Kızılırmak Havzası içerisinde yer alan farklı illerden bu günkü toplantımıza gelen bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın havza yönetim planı çerçevesinde Türkiye genelinde yürüttüğü çalışmalardan birisi de Kızılırmak Havza yönetimi ile ilgilidir. Bu çalışma Kızılırmak Havzası'ndaki suyun ve bölgenin sağlıklı bir şeklide korunmasını, suyun kirlenmesinin önlenmesini amaçlayan bir çalışmadır.  Kızılırmak Havzası'ndaki su  ilk kaynaktan 1355 kilometre uzunluğundaki yolu kat ederek buraya kadar gelen süreç içersinde çeşitli müdahalelere maruz kalabiliyor. Tarımsal alanlarda kirlilikler olabiliyor. Sanayi tesislerinin hepsinin arıtma tesisi olmayabiliyor. Katı atık düzenli tesisleri olmayan illerimiz ve ilçelerimiz olabiliyor. Bunun temel amacı bölgenin bu tür kirlilik oluşturacak unsurlardan arındırılması ve suyun kirlenmeden kaynağından denize kadar ulaşabilmesini sağlamaktır. 

   Bu çalışmada tarımsal kirliliğin önlenmesi, katı atıklardan yaşanan kirlilikler ve özellikle kanalizasyon arıtma tesisleri olmayan bölgelerin oluşturduğu kirlilikler ve benzeri gibi kirliliklerin önlenmesini amaçlıyoruz. Örnek olarak Samsun’da bu konuda bütün çalışmalarımızı yapmış ve tamamlamış olsak bile, bizden önceki iller bunları yapmadığı takdirde bizim burada bu çalışmayı yapmamız genel amacı sağlamış olmuyor. Bu bakımdan suyun kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar geçen bütün bölgelerde bunun sağlanması adına bir araya geldik. Bunu sağlamak için Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın koordinesinde bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz.

    Kızılırmak Havzası 1355 kilometre uzunlukta ve Türkiye’nin önemli akarsularından birine sahip bir havzadır. Kızılırmak nehri ilimiz Bafra ilçesinden Karadeniz’e dökülmektedir. Kızılırmak su havzasında kirliliğin önlenmesi, su kaynaklarının daha sağlıklı bir şekilde korunması gibi bir çok amacı öngören bu çalışmayı havza yönetimi olarak önümüzdeki dönemde hep birlikte değerlendireceğiz ve bununla ilgili çalışmaları yürüteceğiz. Önümüzdeki süreçte dünyada en önemli hususların başında su gelecek. Temiz su kaynakları üzerinde hassasiyetle durup korumamız gereken kaynakların başında geliyor. Dünyada bu bilinç oluşurken bizlerinde ülkemizdeki mevcut kaynakları koruyup, kirlenmesini önlemek ve temiz su kaynaklarımızı bizden sonraki kuşaklara bırakmak görev ve sorumluluğumuz var. Bu anlamada bir çok çalışma yürütülüyor. Bu günkü toplantıya davet ettiğimiz farklı kurumların kendi görev tanımlamaları içerisinde yapması gereken çalışmaları birlikte gerçekleştireceğiz.

      Havza yönetimleri ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonrasında Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel EROĞLU koordinatör Valilikler belirledi. Kızılırmak Havzası ile ilgili koordinasyon görevini Samsun Valiliğine verdi. Koordinasyon Valilikleri ile ilgili toplantı Sayın Bakanımızın başkanlığında, birçok bakanlıklardan ilgililerin katılımı ile geçtiğimiz aylarda Ankara’da gerçekleştirildi. 

     Bu gün bizlerin burada olma nedenlerimizden biride Kızılırmak Havzası üst yönetim kurulunu oluşturmak ve bundan sonraki çalışmalarımızı bu kurulun alacağı kararlar doğrultusunda gerçekleştirmektir. Bizim havza olarak en önemli avantajlarımızdan birisi havza planlama çalışmasının ve raporunun Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından daha önce hazırlanmış olmasıdır. Şu anda elimizde hazır bir rapor var. Ben bu toplantının ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.’’dedi.

    Sayın Valimizin konuşmasının ardından Havza Yönetim Heyeti Teşkili, temsilcilerin seçimi ve Üst Heyet Üyelerinin belirlenmesi gerçekleştirildi.

     Kızılırmak Havza Yönetimi Bilgilendirme Toplantısına ayrıca; Vali Yardımcısı Mehmet Ali KARATEKELİ, OKA Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN,  akademisyenler, Kızılırmak Havzası'nda bulunan illerin ilgili kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.