Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçakale'ye düşen bombayla ilgili Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Akçakale Belediye Başkanı'nı arayarak bilgi aldı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu da BM Genel Sekreteri özel temsilcisi Ahtar Brahimi ile görüşerek yaşananlarla ilgili bilgi verdi.

 

ANKARA'DA BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK

 

Başbakan Rece Tayyip Erdoğan başkanlığında, Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili geniş katılımlı değerlendirme toplantısı yapıldı. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı. Akçakale'de 5 vatandaşın hayatını kaybettiği olayın ardından danışmanları ve bürokratlarıyla toplantı yapan Başbakan Erdoğan, yetkililerden de bilgi almıştı. Ankara'da baş döndüren bu trafik sonrasında Türk tankları Suriye'yi vurdu.

 

KRİZİ BİZZAT ERDOĞAN YÖNETİYOR

 

Bizim Suriye’nin dost ve kardeş halkıyla bir sorunumuz yok. Kendi halkına yaptığı gibi komşularına da zulmetmeye kalkan dikta rejimlerine karşı da çok dik bir duruşumuz vardır.

 

AK Partili Ömer Çelik TBMM’deki kritik tezkere görüşmesi öncesinde gazetecilere açıklama yaptı.

 

Krizi bizzat Başbakan’ın yönettiğini söyleyen Çelik şu mesajları verdi:

 

Türkiye, karşı taraftan gelen saldırı karşısında cevap verme hakkına sahip olmalıdır. CHP diyor ki ‘’Angajman kuralları değiştiği için tezkereye gerek yok.’’ Bazen angajman kurallarının yetmediği zaman olur. Bunu bir savaş tezkeresi olarak nitelemek kınanacak bir durumdur. Bu, doğrudan milli egemenlik haklarımızı korumakla ilgilidir. Türkiye savaş isteyen bir ülke değildir.

 

Bu konuda Meclis’teki tüm partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerekir. Bunu başka yerlere çekmek Suriye üzerinden Türkiye’ye verilmek istenen mesaj konusunda başka odakların yanında saf tutmak anlamına gelir.

 

Krizi Başbakan bizzat yönetmektedir. Hükümetimiz, Meclis işin başındadır. Tek bir ses olarak bu tezkerenin arkasında durmasını bekliyoruz

 

BAKAN BAĞIŞ: HİÇKİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "20. İnsan Yönetimi Kongresi"nde Suriye ile yaşanan krize değindi. "Bütün müttefiklerimizle birlikte barışı sağlamak için, insanların huzurunu sağlamak için doğru adımları atacağız. Hiç kimse, Türkiye’nin sabrını sınamaya kalkmasın" dedi.

 

Bağış, "Türkiye büyük devlet olmanın gereğini mutlaka yerine getirecektir. Bu kararlar, mecliste iktidarıyla muhalefetiyle bugün istişare edilecek. Bu kararlar kolay kararlar da değildir. Bu işler ’savaşa evet’, ya da ’savaşa hayır’ gibi romantik söylem sahiplerine bırakılacak kadar da basit kararlar değildir" diye konuştu.

 

ZALİM YAKLAŞIMLAR BÖLGEYE DE BOMBA YAĞDIRIYOR

 

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Egemen Bağış, " Kulağım Ankara’da Meclis’teki görüşmelerde aranızdan erken ayrılabilirim" dedi. Dün yaşanan olayın insan kaynağı açısından bakıldığında herkesi düşündürmesi gerektiğini söyleyen Bağış, " Bölgemizde yaşanan hararetin asıl sebebi, özünde ve zihninde insan sevgisi olmayan zalim yaklaşımların, kendi vatandaşlarına bomba yağdırırcasına artık bölge ülkelerine de bomba yağdırma girişiminin neticesidir. İnsanı anlamamak, insanı önemsememek aslında bugün gelinen bu acı noktanın sebebidir" şeklinde konuştu.

 

"TÜRKİYE DEVLETİ EN DOĞRU KARARI VERİR"

 

Türkiye’nin bin yıla aşkın bir devlet geleneğine sahip olduğunu ve ona yakışan şekilde davranacağını belirten AB Bakanı Egemen Bağış , "Türkiye dünden itibaren, kendi topraklarına kendi vatandaşlarına yapılan saldırıya misliyle cevap vermiştir. Bundan sonra da büyük devlet olmanın gereğini mutlaka yerine getirecektir. Bu kararlar, Meclis’te İktidarıyla muhalefetiyle bugün istişare edilecek. Bu kararlar, kolay kararlar da değildir. Bu işler ’savaşa evet’, ya da ’savaşa hayır’ gibi romantik söylem sahiplerine bırakılacak kadar da basit kararlar değildir. Bunların bütün artıları eksileri, bütün etkileri tartışılır, irdelenir. Ona göre Türkiye devleti en doğru kararı verir" ifadesini kullandı.

 

"KİMSE TÜRKİYE’NİN SABRINI TEST ETMESİN"

 

Dünden bu yana uluslararası camianın aktif hareket etmesi için diplomatik çabaların sürdüğünü anımsatan Bağış, " Akşam NATO toplandı Türkiye’nin yanında olduğunu ilan etti. Bütün müttefiklerimizle birlikte barışı sağlamak için, insanların huzurunu sağlamak için doğru adımları atacağız. Hiç kimse, Türkiye’nin sabrını sınamaya kalkmasın. Türkiye’nin sabrını test etmeye kalkanlar geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de gerekli cevabı alırlar. Kimse manupulasyona da kalkışmasın" şeklinde konuştu.

 

"DİKTA REJİMLERE KARŞI DİK DURUŞUMUZ VAR, OLACAK"

 

"Suriye halkının dost ve kardeş halkıyla bir sorunumuz yok" diyen Bağış," Binlerce yıldır birlikte yaşadığımız bu bölgede, bizim bütün insanların haklarını önemseyen bir tavrımız var. Hiç kimsenin toprağında da gözümüz yok. Hiç kimsenin enerji kaynaklarında da gözümüz yok. Ama kendi halkına yaptığı gibi komşularına da zulüm etmeye kalkan dikta rejimlerine karşı da çok dik bir durumuşuz vardır, olacaktır" dedi.