Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen 2014’te memur maaşları için hükümetin ilk teklifinden daha düşük olan seyyanen 123 TL yeter deyip imza atmışlardı.  Bu imza ile yapılan ihanet sonucunda kamu çalışanlarına 2014 yılı zehir edilmiş maaş zammı enflasyon karşısında önce erimiş, aylar geçtikçe de memur zarar etmişti.

Öyle ki, 123 TL ile ortalama memur maaşına yüzde 5.2 zam gelirken, enflasyon yılın ilk 11 ayı için yüzde 9.2 olmuştu. Yani sadece enflasyon farkı alınmaması nedeniyle oluşan zarar yüzde 4 olmuştu. Sabit ek ödeme, aile yardımı gibi maaş dışı sosyal ödemelere 1.5 yıl bir kuruş bile zam gelmemesi ile de çalışanların kaybı daha da katlanılmaz bir hal almıştı.

Toplu sözleşmede böylesine bir felakete neden olanlar Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunda yapılan promosyon anlaşmasında da bir rezalete imza atmışlardır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli 275 Bin çalışan adına imzaladıkları promosyon anlaşmasında 5 yıllığına her yıl 475 TL ödenmesini kabul etmişlerdir.

Bu bir rezalettir. Çünkü;

Promosyon anlaşmasında kişi sayısı ne kadar artarsa çalışanın alacağı parada o ölçüde artmaktadır. Çünkü bankaya her ay yatacak maaşların toplamının büyümesi, işlem hacminin de büyümesi demektir. Bankalar daha çok kazanmak için daha çok promosyon vermeye razı olmaktadırlar.

Rakamların yakın olması açısından dikkatinize sunuyoruz. Kayseri Erciyes Üniversitesinde yetkili Türk Eğitim-Sen ve Türk Sağlık-Sen şubeleri, promosyon anlaşmasında 3 yıllığına tek seferde ödenmek suretiyle 2  Bin 350 TL karşılığında anlaşma imzalanmıştır.  Ege Üniversitesinde Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversite şubemizde 3 yıllığına tek seferde peşin olarak kişi başına 2 bin 158 TL’lik bir promosyon anlaşması imzalamıştır.

Şubelerimizin tek seferde 3 yıllığına aldığı promosyon parasını bunların 275 bin çalışan için 5 taksit halinde 5 yıllığına alması pazarlıktan ne anladıklarını ortaya koymaktadır.

5 yıllık anlaşma demek 3 yıllık anlaşmalar göz önüne alındığında iki promosyon dönemi demektir. Yani süre açısından da bir rezalete imza atmışlardır. İki promosyon dönemine bir dönemlik promosyon parası almışlardır.

Bu tam anlamıyla bir hezeyandır. Ayrıca bu rezalete imza atanlar birde “Masadan çekildik,420 TL’yi 475 ‘e çıkarttık” gibi söylemlerde bulunmaktadırlar. Sormak istiyoruz; Sizin pazarlık gücünüz bu mudur ?  Sadece yıllık 55 TL artmasına mı gücünüz yetmiştir. Bir yıllığına 55 TL için varınızı yoğunuzu ortaya koyacağınıza  tek seferde ödenmesi için bastırsaydınız da bu para çalışanların bir işine yarasaydı. 5’e bölünerek kuşa çevrilen ve pula dönen bu para çalışanın hangi derdine derman olacaktır.

Kısacası 275 bin sağlık çalışanının 5 yılı heba edilmiştir.  Promosyon anlaşması tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır.  Biz sadece bir örnek verdik ve zararı anlattık. Çalışanlar daha önce aldıkları promosyon paraları ile bu anlaşmanın şartlarını karşılaştırsınlar ne kadar zararda olduklarını daha iyi anlayacaklardır. 

Masada görüşerek sorunları çözüyoruz, onun için eylem yapmıyoruz diye sarı sendikacılıklarını bahanelerle örtmeye çalışanlar toplu sözleşmede olduğu gibi promosyon ihalesinde de felakete, rezalete neden olmuşlar ve çalışanın hakkını yine çarçur ederek ihanet etmişlerdir. Alanların değil salonların sendikacısı olduklarını göstermişlerdir. Maaş zammındaki ihanete maaş promosyonunda rezaleti de ekleyerek idareyi çok iyi selam çakmışlardır.

Bakanla pinpon oynamayı, makam odalarında çay içmeyi sendikacılık zannedenlerin gerçekleştirdiği iki ciddi pazarlık toplantısında da rezalet bir sonucun ortaya çıkması bunların kime hizmet ettiğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.  Nasıl pazarlık yapıp iş çözdükleri bir kez daha görülmüştür.

Buradan sağlık çalışanlarına sesleniyoruz. Biz daha öncede ifade etmiştik. Kötüler kendilerine tahammül edildikçe azarlar. Siz bunlara üye olarak kalmaya ve tahammül etmeye devam ederseniz, maaş zammı ve promosyon parasında olduğu gibi daha çok zarar çekersiniz. Bunlara hadleriniz bildirmeniz lazım. Size yaptıklarına karşı tepki göstermeniz lazım. Bir dakika bile üye olarak kalmamanız lazım.