‘’Nevşehir’de Medaş’tan Vatandaşa Şok Fatura’’ haberimize MEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Nevşehir’de Haberin Merkezi www.fibhaber.com haber sitemiz tarafından ‘’MEDAŞ’tan Vatandaşa Şok Fatura’’ başlıklı haberimize MEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

MEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama aynen şu şekilde;

‘’10.07.2015 tarihinde www.fibhaber.com haber sitesinde  “MEDAŞ’ın izinsiz sayaç değişimi yaptığı ve sayaç değişiminden ücret aldığına” dair haber yer almıştır.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 8 Mayıs 2014 tarih ve 28994 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 41. Maddesi’nde;

“3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve bu Kanuna ilişkin ikincil mevzuat çerçevesinde periyodik muayene sebebiyle değiştirilmesi gereken tüketici mülkiyetindeki sayaç, dağıtım şirketi tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen standartları taşıyan ve dağıtım şirketi mülkiyetinde olan bir sayaç ile değiştirilir. Eski sayacın ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen standartları taşıması halinde, söz konusu sayacın dağıtım şirketince tekrar kullanılabilmesi için periyodik muayeneden geçirilmesi zorunludur.” ifadesi bulunmaktadır.
Mevzuata göre eski elektrik sayaçlarını ücretsiz olarak yeni mekanik sayaçla değiştirmekteyiz. Sayaç değişikliğinin ardından içinde bulunulan endeks dönemine ait 2 fatura gelmektedir. Bu faturalardan ilki sayaç değişiminden önce kullanılan elektrik bedeli, ikincisi ise yeni sayaç değişiminden sonra kullanılan elektrik bedelidir. Sayaç ücreti (sayaç bedeli, sökme-takma bedeli) alınmamaktadır sadece kullanılan elektriğin bedeli alınmaktadır.
Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği’nin 7. maddesinde “Dağıtım şirketi tarafından kalıcı olarak temin edilen sayaçların mülkiyeti, dağıtım şirketine aittir. Sayaçların kullanıcı mülkiyetinde olması durumunda da bağlantı noktası aynıdır.” fıkrası yer almaktadır. Mevzuata göre sayaç değişim mülkiyeti dağıtım şirketinin üzerinde bulunduğu için sayaç değişikliği esnasında tüketiciden izin alınmamaktadır.’’

Kamuoyuna Duyurulur..
MEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜK