Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesine girererek en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu'nun (OGG) Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) istediği ek sürenin yarın dolacağı belirtildi.

Eğer yarın Sözleşme imzalamak için adım atılmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti. Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için ikinci ihale, 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmiş ve en yüksek teklif, 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG'den gelmişti.

Daha sonraki süreçte ÖİB, Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, söz konusu ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre, 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti.

ÖİB'den istediği süre 10 Aralık'ta dolacak olan ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

- Özelleştirmenin kapsamı

Özelleştirme, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait "Piyango", "Hemen Kazan", "On Numara", "Şans Topu", "Sayısal Loto" ve Süper Loto" ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor.

Lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.

İhaleyi kazanan şirket, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş mevcut oyunları oynatmaya ve bu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi, pazara yeni oyunlar da sunabilecek.

Şirket ayrıca, video oyun terminallerinde veya oyun salonlarında şans oyunu tertip etmek faaliyeti hariç olmak üzere, yurt içi ve dışında internet, kablo, mobil ve diğer teknolojileri kullanan şebekeler veya IPTV platformu, web TV, mobil TV, interaktif TV gibi gelişen ve gelişecek yeni teknolojiler üzerinden sunulabilecek.

Otomatik satış makineleri, yeniden iletim dahil, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine yönelik televizyon filmi, kısa film, tanıtım filmi, reklam filmi, oyun programları veya sportif materyaller de dahil ve bunlarla sınırlı olmaksızın her türlü görsel veya interaktif içeriği sunabilecek, yaptırabilecek, gerekirse bu programları yurt içinden veya yurt dışından satın alabilecek, kiralayabilecek veya kiraya verebilecek. Şirket, ayrıca bunlara ilişkin lisans haklarını devralabilecek, devredebilecek veya kullandırabilecek.

- Denetleyici kuruluş olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı olduğu dönemde özelleştirme sürecine ilişkin yaptığı açıklamalarda, şans oyunlarının özelleştirilmesindeki temel amacın, devletin artık şans oyunları oynatmaktan çıkıp tamamen denetleme görevine odaklanması olduğunun altını çizmişti. İhale sürecine ilişkin son durumun sorulması üzerine Şimşek, "Tamamen şirkete bağlı, parayı bulur, öderlerse bu iş olur. Parayı bulamazlarsa olmaz. Biz kimseye özel bir muamele yapmayacağız. Normal prosedür neyse şu anda o işliyor. Tam olarak bilmiyorum ama yıl sonuna kadar bu süreç ya biter ya da yeni baştan bir ihaleye çıkılır" ifadelerini kullanmıştı.

- Şans oyunlarının gelirleri artıyor

Şans oyunları satış gelirleri 2010-2014 arasında 10,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşirken, bu rakamın 7,3 milyar lirası sayısal oyunlardan, 781,4 milyon lirası "Hemen kazan"dan, 2,7 milyar lirası ise piyangodan elde edildi. Söz konusu dönemde yapılan ikramiye ödemelerinin tutarı ise 4,4 milyar lira oldu.

Son 5 yılda 340 milyon adete yakın piyango bileti satıldı. Bu biletlerin 7,1 milyon adeti tam, 23 milyon adeti yarım, 340 milyon adeti ise çeyrek biletlerden oluştu.

Haber7