NEVŞEHİR(MHA) Hemen hemen her hasat döneminde gündeme gelen anız yakmama uyarılarına karşın Kozaklı yöresinde onlarca buğday ekili arazinin hasat sonrasında yakılması Çiftçinin gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğünün uyarılarını çokta takmadığının bir işareti.

İlimizde hububat tarımı yapılan alanlarda hasattan sonra tarlalarda kalan anızların çiftçiler tarafından toprak işlemeyi kolaylaştırmak için yakıldığı görülen anızlar toprağa büyük ölçüde zarar veriyor.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Okan Yılmaz, anız yakmanın zararlarını dile getirdiği açıklamalarında anız yakanları bekleyen cezalarla ilgili de uyarılarda bulunmuş, “Anız yakma ile organik maddenin yok edilmesi sonucunda  toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Toprakta organik madde azalarak toprak su geçirgenliğini artmakta, su ve rüzgar erozyonu  artmakta, çok önemli kayıplar meydana gelmektedir. Anız yakmanın, çevredeki ağaç, çalı ve toprak üstü canlılarla, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine,  civardaki yerleşim bölgelerine zarar verdiği, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölümüne neden olduğu bilinmektedir.  Ayrıca anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi  yanında yükselen dumanlar zaman zaman  kara yollarında görüşü azaltmakta ve trafik  kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yabani hayvan yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler. Yılanların, leyleklerin, şahinlerin ve tilkilerin sayısının azalıp farelerin tarlaları istila etmesine neden olmasının bir sebebi de anızların yakılmasıdır. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun, Ek-1 Maddesinin "c" bendinde "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." Buna ilaveten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/1 nolu Tebliğinin, 1.Bendinde "Anız yakanlara her dekar için 31,39 lira idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskün mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır." denilmiştir. Yasaklama kararına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği işlem yapılacaktır. Çiftçilerimizin hem kendi, hem de ülke menfaatleri açısından anız yangınlarına gerekli hassasiyetleri  göstermeleri büyük önem arz  etmektedir. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anızla ilgili tedbirlere uymaları ve İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bilgi almaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız Anız Yangını gördüklerinde ücretsiz olarak aşağıda yazılı telefonlara ihbarda bulunabilir” demişti.