'1 Aralık Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü' etkinliğine Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Ak Parti Nevşehir Milletvekilleri Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Halil Uluer ile çok sayıda konuk katıldı.

 

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri anlatan fotoğraf sergisinin açılışı ile başladı. Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ile birlikte serginin açılışını Vali Abdurrahman Savaş, Ak Parti Nevşehir Milletvekilleri Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver  ile Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç yaptı.

 

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha üst seviyelere çıkarılması ve her iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen “1 Aralık Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü” etkinliği Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkiye ve Kazakistan milli marşlarının okunması ile devam etti.

 

Etkinlikte konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kazakistan ile Türkiye arasında çok sıkı kardeşlik ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.  Prof. Dr. Kılıç, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi seyri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra bu ilişkilerin sadece maddi ve ekonomik boyutu olmadığını belirtti. Bu ilişkilerin dini ve manevi boyutlarının önemli bir yer tuttuğuna değinen Rektörümüz Prof. Dr. Kılıç, önümüzdeki günlerde Kazakistan günleri düzenleyeceklerini ve Kazakistan büyükelçiliği ile ortak yapmayı planladıkları bir takım bilimsel faaliyetler olacağını da söyledi. Kazakistan’daki pek çok üniversite ile görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Rektör Kılıç, Avrasya Üniversitesi ile bir kültürel anlaşmanın söz konusu olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kazakistan ile olan kardeşlik ilişkilerimizin ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğini ifade ederek akademisyen ve öğrenci değişim programlarının da yapılacağını sözlerine ekledi.

 

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Prof Dr. Canseyit Tüymebayev de yaptığı konuşmada, Nevşehir halkının kendilerine gösterdiği büyük ilgiden duydukları mutluluğu ifade etti. Türkiye'nin Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ı ilk tanıyan devlet olduğunu belirten Prof Dr. Canseyit Tüymebayev,  Kazak-Türk kardeşliğinin her zaman devam edeceğini söyledi. Tüymebayev, "Bizler kardeşiz. Dünyanın en güzel yerinde olan Türkiye, artık Avrupa'da da yalnız değil. Daha önce tek bir oya sahip olan Türkiye'nin artık arkasında 6 oy daha var. Yeraltı ve yerüstü zenginliğimizi kardeşlerimizle paylaşmaktan onur duyacağız. Bundan sonra daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor, ilişkilerimizi her zeminde daha da geliştirme kararlılığı içerisindeyiz." dedi.

 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Kazakistan’ın Nevşehir Fahri Konsolusu Halil Uluer’in konuşmalarının ardından Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Vali Abdurrahman Savaş, Nevşehir milletvekilleri Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, ve Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer'i sahneye davet ederek, fahri hemşerilik beratını hep birlikte Tüymebayev'e takdim ettiler. Kazakistan Türkiye dostluğunun gelişmesine katkıda bulunan, aralarında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın da bulunduğu kişi ve kurumlara şilt takdim edildikten sonra program, Nevşehir yöresi ve başta Kazakistan olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan halk müziği ve halk danslarından örneklerin yer aldığı konserle son buldu.