Nevşehir’de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla, diyabet, Obezite ve KOAH (Kronik Obstriktüf Akciğer Hastalığı) yürüyüşü düzenlendi.

 

Nevşehir Valiliği önünden başlayarak Borsa Kavşağı’na kadar süren yaklaşık yarım saat süren yürüyüşe Nevşehir Valisi Abdurrahman SAVAŞ, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim ÜNLÜBAY, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut AYDIN, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Atilla Oğuz BOYALI, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Diş Hekimi Vural ÖZÇELİK, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa ÜNLÜER, bazı daire müdürleri, öğrenciler ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 300 kişi katıldı. Yürüyüş sırasında Diyabet ve KOAH ile ilgili pankartlar taşıyan öğrenciler vatandaşlara bu hastalıklar ile ilgili el afişleri dağıttı.

 

Yürüyüş sonunda bir açıklama yapan Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın, Diyabet ve KOAH’ın günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, her yıl dünyada 8 ila 14 Milyon insanın diyabet ve kardiovasküler hastalıklar, kronik solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı. Diyabet’ in ölüme neden olan hastalıklar içerisinde birçok ülkede 5. sırada yer aldığını ve 2009 yılı sonu itibariyle tüm dünyadaki diyabet nüfusunun 285 Milyon olduğunu ifade eden Dr. Mahmut Aydın, 2030 yılında bu rakamın 438 Milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

 

Aydın, Türkiye’de ise diyabetin artış hızının dünya ülkelerinin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Ne yazık ki diyabet hastalarının yüzde 60-70’i kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile kaybedilmekte. Dünyada her 30 saniyede bir, diyabetik ayak ülseri nedeni ile bir hastanın ayağı kesildiği tahmin edilmekte. Ayrıca diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların yüzde 50’si diyabetlidir. KOAH ise tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2,7 Milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Ülkemizde de 5 Milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın kronik hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir.” dedi.

 

Halk Sağlığı İl Müdürü Sayın Dr.Mahmut Aydın Basın Bildirisinde;

Günümüzde,diyabet ve KOAH önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır.Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan diyabet ve kardiyo vasküler hastalıklar, kronik solunum yolu hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir.

         Diyabet,ölüme neden olan hastalıklar içinde birçok ülkede 5.sırada yer almaktadır. 2009 Sonu itibarı ile tüm dünyadaki diyabet nüfusu 285 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşması beklenmektedir.Yani 2030 kadar %45 artmış olacaktır. Türkiyede ise diyabetin artış hızı dünya ve Avrupanın üzerindedir.

         Ne yazık ki diyabet hastalarının %60-70 i kardiyovasküler hastalıkları nedeni ile kaybedilmektedir. Dünyada her 30 saniyede bir, diyabetik ayak ülseri nedeniyle bir hastanın ayağı kesildiği tahmin edilmektedir.Ayrıca diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların %50'si diyabetlidir.

           KOAH ise tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır.Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın kronik hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9'u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir.

       Sağlık Bakanlığımızca yürütülmekte olan “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” ve “14 Kasım Dünya KOAH Günü” programları kapsamında; Diyabet, Obezite ve KOAH konularında toplumda farkındalığı arttırmak hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirmekte olduğumuz etkinliklerden birisi olan, Valiliğimiz önünden başlayarak borsa kavşağında bitirilecek bu yürüyüş etkinliğimize destek ve katılımlarınızdan dolayı Teşekkür ederim.

            

 

 

 

                                  

                                                                                                  Dr.Mahmut AYDIN

                                                                                                Halk Sağlığı Müdürü