Kışa hazırlık amacıyla yapılan salça, yufka, turşu, konserve gibi hazırlıklardan birisi de kışlık acılı...

Sofralarında doğal ürünleri tercih eden ve kışlık yiyecek hazırlıklarına başlayan Nevşehirli kadınlar, bahçelerine kurdukları kazanlarla kahvaltılık acılı yapımına başladı.

Bahçelerine kurdukları kazanlarda ev yapımı salçadan sonra acılı yaparak kış hazırlıklarını tamamlayan hanımlar keyifli bir hafta sonu geçirdiler.

Acı severler için harika bir lezzet... Antioksidan, C vitamini deposu ve iştah açıcı...

Nevşehirli hanımlar kış hazırlıkları yaparken, artık evimizin olmazsa olmaz lezzetlerinden kahvaltılık acılı sos yapmayıda ihmal etmiyor.

Yapımı, diğerlerine göre gerçekten daha pratik çünkü doğrama derdi olmadan bir çok malzemeyi robottan geçirebilirsiniz. Acısı ise tamamen size kalmış bir şey. Cin biberini ona göre ayarlayabilirsiniz.

ACILI EZME – KAHVALTILIK ACILI SOS
 
Malzemeler:
2 buçuk kilo domates
1 kilo kırmızı biber
6-7 baş sarımsak
100 gr. cin biber
1 su bardağı sıvıyağı
1 su bardağı sirke
1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu
1 demet maydanoz

Domatesleri soyuyoruz.
Kırmızı biberleri çekirdeklerini ayıklıyoruz.
Cin biberleri 1cm kalınlığında doğruyoruz.
Sarımsakları soyup, ufaltıyoruz.

Soyduğumuz domatesleri ve kırmızı biberleri mutfak robotundan çok iyi şekilde çekiyoruz.

Robotta çektiğimiz domates ve kırmızı biberleri bir kazana alıyoruz, tuzunu atıyoruz ve suyunu çekene kadar yaklaşık 1 saatten fazla kaynatıyoruz.
Sıvıyağı, sirkeyi, cin biberi ve sarımsağı koyup 20-25 dk kadar kaynatmaya devam ediyoruz.

İsteğe göre Kapatmaya yakın, robottan çektiğimiz ya da elde doğradığımız maydanozu ilave ediyoruz. Bu ezme, bir nevi turşu gibi olduğu için, konserve menemendeki gibi kavanozuna kaynar su işlemleri yapmamıza gerek yok. Normal şekilde, kavanozlara pay ettikten sonra ağızlarını sıkıca kapatıyoruz ve en az 6 ay buz dolabında muhafaza edebiliyoruz…

 Tadına doyamadığımız bu enfes lezzeti kesinlikle yapmanızı tavsiye ederiz. Rabbim ağız tadıyla, hayırla yiyip tüketmeyi nasip etsin hepimize İnşaallah. Afiyet olsun

İşte Nevşehir'de dün yapılan acılı hazırlanışından görüntüler...