Havanın son günlerde güneşli olmasına rağmen günlük güneşlik durumda bile dikkat çeken simsiyah is çıkan bacaların ve binaların hangi kurumlarca nasıl denetlendiği merak konusu.

Küresel Isınma ve Çevre Gönüllüleri Derneği Nevşehir Temsilcisi Ahmet Turunç, Nevşehir’de hava kirliliğinin halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını söyledi.

Turunç, hava kirliliğinin Nevşehir’e yakışmayan bir durum olduğunu ve yetkililerin acil tedbir almaları gerektiğini kaydetti. Hava kirliliğinin bir çok üst solunum yolu hastalığı ile birlikte kansere yol açtığını ifade Turunç, yetkililerden çözüm adına acil bir çevre eylem planı ortaya koymalarını istedi. Hava kirliliğinin ısınmadan, motorlu taşıtlardan ve az da olsa sanayiden kaynaklandığını kaydeden Turunç, “Nevşehir’de özellikle ısınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması hava kirliliğine yol açmaktadır.

Küresel Isınma ve Çevre Gönüllüleri Derneği Nevşehir Temsilcisi Ahmet Turunç, Nüfus artışı ve gelir düzeyinin yükselmesine paralel olarak, sayısı hızla artan motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, hava kirliliğinde önemli bir faktör oluşturmaktadır. Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması, uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Sağlıklı bir çevre ve nesil için önlemlerimizi maliyeti ne olursa olsun şimdiden almamız gerekmektedir. Çevreye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır.” dedi.

Haber:Ali Çamur