Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Uluslararası Suluboya Derneği Ortaklığıyla

“ULUSLARARASI SULUBOYA BİENALİ”

Türkiye merkezli dünyanın ilk (International Watercolor Society-IWS) olan IWS ortaklığıyla Nevşehir’de “Uluslararası Suluboya Bienali” düzenlenecektir. Bienal kapsamında, gerçekleştirilen yarışma sonucunda;
uluslararası kategoride ilk üç, ulusal kategoride ilk üç ve ulusal kategoride 19 yaş altı dereceye giren toplam 7 genç sanatçıya ödül verilecektir. Dünyanın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Kapadokya’da önemli suluboya sanatçıları ülkemize gelerek canlı performanslar yapacak ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde uluslararası düzeyde kapsamlı bir sergi açılacaktır.

2014 yılında Uluslararası Suluboya Derneği ile ortak gerçekleştirilecek Suluboya Bienali, sanat yoluyla farklı kültürlerden sanatçıların kaynaşmasını ve bölgenin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmasını, sanat eğitimi veren kurumlar arasındaki dayanışmayı sağlaması açısından önemli bir adımdır.

 Suluboya, sanat tarihinde mağara resimlerinden itibaren dünyanın en köklü tekniklerindendir. Geleneksel Türk resim sanatlarımızdan ebru, hat ve minyatür sanatı ile aynı kategoride olması modern suluboya sanatının gelişiminde de önemli etkileri ve katkıları olmuştur. Suluboya Bienalinin Türkiye’de yapılması suluboya dünyasının dikkatlerini etkinliğimiz üzerinde toplayacaktır.

 Dünyaca önemli suluboya sanatçılarını, genç sanatçı adaylarıyla bir araya getiren Güzel Sanatlar Fakültesi ve Uluslararası Suluboya Derneği, bu büyük buluşmayı 05-08 Mayıs 2014 tarihlerinde Kapadokya’da Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğünde yapacaktır. Etkinlik kapsamında; ödül töreni, Bienal resepsiyonu ve derece alan sanatçıların eserleri, ulusal-uluslararası düzeyde usta sanatçı ve katılımcıların eserlerinin yer aldığı uluslararası suluboya sergilerinin yanı sıra, sanatçılar canlı performans çalışmaları yapacaklar, panel ve söyleşiler düzenlenecek, profesyonel sanatçılar genç sanatçı adaylarıyla bilgi ve birikimlerini paylaşacaklardır. Yıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kapadokya bölgesinin eşsiz güzelliklerini, Bienale katılan sanatçılar resmedeceklerdir.

Gerçekleştirilecek Bienal sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde ülkemizin, Kapadokya bölgesinin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. “Sanat Yoluyla Evrensel Sevgi” sloganı ile dünya barışına, ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağı gibi dünya suluboya sanatına önderlik ve ev sahipliği yaparak ülkemiz ile Kapadokya için ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır.