Odamız tarafından 6331 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren sayılı İş güvenliği, Yasası uyarınca essa iş sağlığı ve Güvenliği işletmesi ile 08.07.2013 tarihinde Nevşehir Esnaf Kefalet sarayında  bir 125 işyeri ve 500 çalışana İş güvenlik eğitimi verilmiştir. Eğitime, çalışanların tümü, işverenler, Ayrıca sayın Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanımız İsmail ÖRDÜ katılmıştır.

iş güvenlik eğitiminin uzmanı tarafından verilmesi yasal bir zorunluluktur.yanında işçi ve çırak çalıştıran tüm işyerleri bundan böyle iş güvenlik eğitimi almamış kimseleri istihdam edemeyeceklerdir.  Güvenlik uzamanı detaylı olarak işveren ve çalışanlarına görev ve sorumluluklarını, kazaların olmaması için önceden alacakları tedbirleri anlatmıştır.

Kısmen işyerleri ziyaret edilmiş olup kısa zamanda tüm işyerleri ziyaret edilerek Yasanın getirdiği sorumlulukları hatırlatılacak işyerlerindeki tehlike riskleri kendilerine bildirilecek ayrıca Risk analizleri düzenlenecek.

Yasal zorunluluk olan acil eylem planları düzenlenerek işyerlerine en kısa zamanda ulaştıracaktır. Yasal mecburiyet olan her işyerine İş güvenliği uzmanı ve ve İşyeri hekimi 1 yıl tehlikeli işerleri için ertelenme aşamasındadır.

İşyerlerinde kanun uygulamasını yapmayanlar için cezalar aşağıdaki gibidir:

Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrası gereğince belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için 5.000 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2.500 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar idari para cezası verilecektir.

            Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir ihlal için ayrı ayrı 1.500 TL, (ç) bendine aykırı hareket eden işverene yerine getirilmeyen her bir tedbir için ayrı ayrı 1.000 TL idari para cezası verilecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla,

Ramazan Vedat KORKMAZ

BAŞKAN