Nevşehir Sanayisi yetiştirecek eleman bulamıyor.

Nevşehir sanayisinde yetişmiş eleman sıkıntısı günden güne artıyor. Sanayi’de birçok esnaf yetiştirecek eleman bulma sıkıntısı yaşarken,böyle giderse sanayide yakın zamanda usta sıkıntısı yaşanacağı belirtildi.

Nevşehir Sanayi esnafları, çalıştıracak eleman bulamadıklarına dikkat çekerek, “Bu mesleğe eskisi gibi bir talep yok. Eskiden okumayan çocukları aileleri buralara göndererek meslek örenmelerini sağlarlardı. Artık piyasada yetişmiş eleman bulmak çok zor. Bu durum böyle devam ederse yakın zamanda küçük esnaf çalıştıracak elaman bulamayacak duruma gelecek. Tabi bu durumun eğitim sistemi ile de alakası var. Eskiden ilkokuldan sonra okumayı istemeyen çocukları aileleri meslek öğrensin diye buralara gönderirdi. Şimdi baktığımızda ise herkes okuyor. Ama ülkede işsiz üniversiteli nüfusunda patlama var. Doğal olarak üniversite mezunu olan gençler de böyle küçük esnaflarda çalışmak istemiyor. Haksızda sayılmazlar. Devletimizin bu yanlış eğitim sistemini artık değiştirmesi gerekiyor” dediler.

İşlerimiz Yüzde 80 Azaldı

Sanayide dükkânları olanların zor durumda kaldıklarından bahseden esnaflar, “İşlerimiz eskiye yıllara oranla yüzde 70 yüzde 80 azaldı. Yaz bitiyor ama işlerimiz de herhangi bir hareketlenme yok. Zaten bizim Nevşehirli vatandaşlarımızın araçlarını bakıma sokması için önce kar yağması gerekiyor. Onun haricinde önceden bir bakım yaptırma gibi bir alışkanlıkları yok. Kış bakımına gelen araçların yoğunluğu ise zaten 15 günlük bir zaman dilimini içeriyor. Sonra işler yine eski durgun haline geliyor” dedi.

Ödemelerin Altında Eziliyoruz

Borçlarının ödeyemeyen çoğu meslektaşlarının iflas ettiğini söyleyen esnaflar, “Dükkân kiralarını ödemek için çoğu esnafımız bankalardan kredi çekiyor. İşlerinin yoğun olmaması sebebiylede kredi borçlarını ödeyemiyorlar. Bunun yanında vergi ödemeleri de çok yüksek küçük esnaf bu ödemeler karşınsında eziliyor. Devlet küçük esnaftan büyük vergiler alırken büyük şirketleri es geçiyor.

 Zaten işlerimizin durumu iyi değil kredi ödemeleri vergi ödemeleri derken bu ödemelerin altında eziliyoruz. Çoğumuz ailesine bakmakla yükümlü olan insanlarız. Bazen siftah yapmadan dükkânlarımızı kapattığımız oluyor” ifadelerini kullandı.

Nevşehir Sanayi esnafları yaşadıkları sorunlarının çözümünü beklediklerini ifade ediyorlar.