Sağlık açısından çok faydalı besin değeri yüksek keme mantarını toplamak isteyen bazı vatandaşlar, nisan yağmurlarının ardından arazilerden topmaya başladı. Ancak az sayıda kişinin bildiği ve tükettiği keme Nevşehir'de arazilerde  bolca bulunmasına rağmen yeterince rağbet görmüyor. 

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu bin euro olan trüf mantarını Avrupa'da üst gelir düzeyine sahip kişiler tüketiyor, ancak Nevşehir ve çevre illerde arazilerde yetişen tonlarca keme toprak altında heba oluyor.

Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine yakın yerlerde yetişen siyah elmas, Nevşehir çevresindeki neredeyse tüm arazilerde sıkça bulunabiliyor. Geçmişte kral yemişi olarak tabir edilen, sağlık açısından eşsiz değere sahip bu mantar türüne ilginin yaygınlaşması için Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin kamuoyunu bilinçlendirme çalışması yapması bekleniyor. 

"Keme"nin özellikleri nedir?

-Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.

-Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekte ama yeterince bilinmemektedir 

-İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir.

-Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan (trüf) mantarı da denilmektedir.

-Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.