Nevşehir Kalesi ve Çevresinde boşaltılan 11 Mahalle ve kaybolan bir şehrin hikayesi bu…Toplamda tam 2.403 eski evin bu kapsamda yıkılması ile başlayan ve devam eden hafızaların isyan ettiği aklın mantığın kabullenemediği Nevşehirli vatandaşların şimdilerde gözünü kaçırdığı, gözyaşlarıyla anılarını anlattığı adeta deprem şiddetinde büyük bir yıkım oldu.Ama iş işten geçti bir kere..

 

Nevşehir Belediyesi tarafından Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 11 mahallede boşaltılan konutların yıkım çalışmaları sürüyor. Boşaltılarak yıkılan bu Nevşehir’in ilk yerleşim yerlerindeki eski evlerle birlikte Kaybolan koca bir şehir ve hafızalardan asla silinmeyecek o hatıralar ata yadigarı tam 11 Mahalle ve buralarda bu güne kadar yaşamış hemşerilerimizden sonra arda kalan görüntüler içler acısı manzara ile yürekleri burkuyor.

 

 

Nevşehir’in kimliği olarak görülen Cumhuriyet mahallesi baş mahalle Eskili mahallesi vs.nin bu hüzünlü hikayesi ile kimine göre Şiddetli bir deprem kimine göre Savaşta bombalanarak sonrasında ağır yara almış bir kent görüntüsü ile Yıkılan ümitlerin ve kırılan kalplerin betimlemesi şeklinde gösteriliyor.

Nevşehir Belediye tarafından Nevşehir Kalesi çerçevesinde, 2.403 konutun kentsel dönüşüme dahil edilerek Raşitbey, Memişbey, Dere, Eskili, Cami Cedid, Cami Atik, Tahta Cami, Bektik, Cumhuriyet, Kapucubaşı ve Musa Paşa olmak üzere toplam 11 mahallelerindeki vatandaşların, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ne taşınma işlemlerinin tamamlanmasından sonra boşaltılarak yıkılan o tarihi eski binalar şimdilerde dışarıdan gelenler için deprem savaştan çıkmış görüntü verirken, içerinde yaşayan Nevşehirliler içinse kelimelerle anlatılamaz çok büyük anlamlar ifade ediyor.

Eleştirimiz Burada 18.yy yaşantısı süren vatandaşlarımız için daha modern daha insani sağlıklı kaliteli binalarda insanca yaşamasına TOKİ ye geçmesine asla değil bu Tüm Türkiye ile birlikte Başbakanımız Erdoğan ın sunduğu güzel bir hizmet…Ama Boşaltılan bu yerlerin Mardin evleri gibi Uçhisar da eski binaların restore edilerek tekrar ihtişamlı görüntüsüne kavuşması yönünde.Yıkmak bozmak kırmak çok kolay önemli olan yapmak onarmak restore edebilmektir.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiyemiz de de eski evler ki bu şehirle sanatsal yapısı ile özdeşleşmiş adeta Nevşehir evleri olarak bu kentin kimliği olmuş bu yerlerin korunarak yarınlara ulaştırılabilmesidir.

Bu güzel Örnekleri pek çok bugünden başlayan ahlar vahlar yarınlarda dahada artacaktır.Ama hiçbir şey tekrar o gürüntüyü geri getirmeyecektir.Göre afat evlerindeki eski evlerin görüntüleri yerli yabancı turistlerin ne kadar ilgi ve beğenisini topladığını hepimiz çok iyi biliyoruz.

 

Tarih Bir Gün Hesap soracak…

 

 

FİB Haber olarak hep anlattık kalemimizle defalarca haykırdık yıkmayın bozmayın diye ama dinletemedik.Şimdi Son kez bir önerimiz olacak.En azından bir Vefa için bu en büyük borç…

 

En azından kaybolan bir şehrin yitik 11 mahallesini yaşatmak adına Yeni Toki mahallesinde sokak ve caddelere bu 11 mahalle isimleri konularak yaşatılmalı..Memişbey Sokak,Eskili Sokak,Kapucubaşı sokak,Cumhuriyet Sokak vb. gibi….

Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinden (ismini yazmamış emeğine yüreğine sağlık) Nevşehirli bir hemşerimizin hazırladığı bu çok özel ve hüzünlü video görüntülerini sizlerle baş başa bırakıyoruz…