Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov'a, ülkemizin farklı birçok alanda itibarını ülkesinde ve uluslar arası düzeyde yükseltmesi ve milli menfaatlerimizin korunmasında üstün hizmet ve katkılarından dolayı ‘Fahri Bilim Doktorluğu Payesi’ verildi.

Üniversitemiz Senatosu tarafından alınan karar doğrultusunda Makedonya Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov'a fahri doktora verilmesi nedeniyle üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezinde tören düzenlendi. Düzenlenen törene Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Rektörümüz  Prof. Dr. Filiz Kılıç, Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançefska Milevska, Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Türk Devlet Bakanı Furkan Çako, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Boris Josifovski, Garnizon Komutanı Jan. Kd. Albay Metin Alkaya, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Her iki ülkenin milli marşının okunması ve Makendonyalı Opera Sanatçısı Tenor Şakir İlyasoğulları ile piyanist Kaya Güç’ün müzik dinletisi ile başlayan törenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç yaptı.

Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç konuşmasında, “Çevresini iyi tanıyan kimseler komşuluk ilişkilerinde samimi ve gerçekçi davranırlar. İşte bunun en güzel örneklerinden biri olan Türkiye ve Makedonya ilişkileri bu zemin üzerine kuruludur. Dost ve kardeş ülke olarak addettiğimiz Makedonya, adeta ikinci vatanımız konumundadır. Ortak tarih ve kültürel miraslarımızın en güzel şekilde yaşatıldığı Üsküp, Manastır, Ohri ve Kalkandelen gibi şehirler bu kardeşliğimizin en güzel örnekleridir”dedi.

Rektörümüz devamında “Makedonya ile son yıllarda hızla gelişen ticarî, ekonomik ilişkiler yanında bilimsel ve kültürel açıdan da Makedonya üniversiteleriyle işbirliği yapmak istiyoruz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Makedonya’da yer alan üniversitelerle önemli ortak çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyorum. Turizm, filoloji, iktisat, idari bilimler, mühendislik, eğitim ve güzel sanatlar gibi pek çok alanda Makedonya üniversitelerine destek vermeye hazırız.

Törenimize katılarak bizleri onurlandırdığınız için içtenlikle şükranlarımı sunuyorum. 

Ülkemizin birçok farklı alanda itibarını hem kendi ülkesinde hem de uluslararası düzeyde yükselten ve milli menfaatlerimizin korunması noktasında ortaya koyduğu katkılarından dolayı huzurlarınızda Sayın Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’a bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 Törende konuşan Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Türk Devlet Bakanı Furkan Çako ise “Türkiye ve Türk dostu olan Cumhurbaşkanımıza fahri doktorluk verilecek olması bizleri ziyadesiyle memnun etmekte ve gururlandırmaktadır. Ülkelerimiz arasındaki tarihi köprü bağları ve karşılıklı iş birliği iradesi sayesinde ilişkilerimiz her geçen gün derinleşmektedir. Makedonya ile Türkiye arasında geçmişe ve ortak tarihe dayanan köklü tarihi, kültürel, siyasal ve toplumsal yapımız vardır. Bu yakınlık Makedonya’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle daha da artmıştır. Makedonya devleti ve halkıyla Türkiye’nin verdiği desteklerinden dolayı müteşekkir olmaya devam edecektir” dedi. 

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Makedonya Cumhurbaşkanı  Dr. Gjorge Ivanov’a ‘Fahri Bilim Doktorluğu Payesi’ni takdim ederek cübbesini giydirdi. Rektörümüzün ayrıca Cumhurbaşkanı Ivanov’a üniversitemiz yayınlarından hediye ettiği tören, Cumhurbaşkanı Ivanov’un uluslar arası ve kültürler arası ilişkiler  alanında verdiği konferans ile son buldu. 

Tören sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Rektörümüz ile bir süre görüşen Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov ve Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Türk Devlet Bakanı Furkan Çako, üniversitemiz şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

Cumhurbaşkanı Ivanov ve beraberindeki heyet daha sonra üniversitemizden ayrıldı.