Dağlık kesimlerde doğal olarak yetişen ve kışın habercisi olarak bilinen ’Alıç, muşmula, ayva , kuşburnu ve dağarmut'u’ ağaçlardan toplanarak tezgahlarda alıcısıyla buluşuyor.

Her yıl Ekim ayında tezgahlarda satışa sunuluyor. Soğuk havanın etkisini arttırmaya başladığı dönemde vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Fındık büyüklüğünde alıç, çekirdekli bir yapısı ve ekşimsi bir tada sahip olan alıcın çıkmasının yaz mevsiminin tamamen bittiği anlamına geldiğini belirten Nevşehirli vatandaşlar, alıcın güzel bir sonbahar meyvesi olduğunu söyledi. Dağlarda kayalıklar arasında yetişen sarı kırmızı turuncu gibi renklerde oluşan alıç ve kuşburnu, sonbaharda yöre halkı tarafından toplanıp marmalet ve reçeli yapılıyor. Alıç Sabah kahvaltıda ve kış mevsiminde sofraları süslüyor.

DAĞLARDA BEDAVA, NEVŞEHİR'DE 5 LİRAYA SATILIYOR

Taşlık ve engebeli dik arazide yetişip, ağaçları çalılı olması nedeni ile toplanması oldukça zahmetli olduğundan alıç çeşitleri genellikle kilo ile değil de bardak ile satılıyor. Dağlarda bedava, ilimizde 5 ila 10 liraya alıcı buluyor.

SONBAHARIN ŞİFALI MEYVESİ KALP VE DAMAR DOSTU

Alıç ağacı özelliği sayesinde verimsiz topraklarda bile yetişebilen su ihtiyacını sadece yağmur suyundan alan alıç ağacı genellikle 3-5 metre boyunda çiçekleri pembe beyaz ve kırmızı olup meyvesi sarı kırmızı turuncu’dur. Uzmanlar bu tür yabani meyvelerin, pek çok derde şifa özellikle kalp ve solunum ve böbrek ve soğuk algınlığı için şifa olduğu belirtiyor.