Nevşehir'de yeni bir yeraltı şehri keşfedildi. Uzmanlar yeni alanla ilgili tespit çalışmaları yapıyor. Yeraltı şehirleriyle ünlü olan Nevşehir, yeni bir heyecan yaşanıyor. Nevşehir Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretmen ve öğrencileri yeni bir yeraltı şehrinin varlığıyla ilgili çalışma yapıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Nevşehir Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, "Yaklaşık 6 ay önce başladık. Önce rezitivite (elektrik özdirenç tomografi) yaptık, yaklaşık 4 kilometrelik bir ölçü aldık. Bu ölçüler sonucunda, iddia edildiği gibi tüneller var mı yok mu diye. Tünellerin yerini üç aşağı beş yukarı tespit ettik" dedi. Nevşehir Kalesi çevresindeki çalışmalarda yeraltı şehrinin büyük bir alanı kapsadığı sonucuna ulaşıldı. Doç. Dr. Özcan Çakır, "Bazı tahribatlar var. Fakat hepsi ortaya çıktıktan sonra içi temizlendikten sonra boyutunu söylemek mümkün olacak ama geniş boyutlu bir yapı var altta" diye konuştu.

Tomografik aletlerle yapılan çekimlerde yeraltı şehrinin tünellerinin çok sayıda ve geniş olduğu bulgusuna da varıldı. Doç. Dr. Çakır, bu konuda, "Tünellerin çapı da en küçüklerinin çapı da yaklaşık 4-5 metre gibi. Yani bir insanın içinde sanki küçük bir arabanın içinde hareket edebileceği kadar geniş. Yüksekliği tabi bilemiyoruz. Fakat yani geniş tüneller ölçüleri de zaten rahat görülüyor ve oldukça yaygın" dedi. Çalışmaların sonunda yeraltı şehrinin tam büyüklüğü ve içinde bulunanlarla ilgili net bilgiler ortaya çıkacak.

Kaynak:R
estoratorler