Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde’ye 100 bin tonluk yeraltı soğuk hava deposu yapacaklarını belirterek, Niğde’nin depolama merkezi olacağını söyledi.


Niğde İl Özel İdaresinin bu yıl yeraltı soğuk hava depo yapımına önem verdiğine dikkat çeken Kılıç: “Yeraltı depoları yapmak bu yıl il özel idaremizin Niğde’ye yaptığı iyiliklerin başında geliyor. Yeraltı depoları binlerce yıldır Kapadokya coğrafyasında yaşayan insanların kullandıkları ve verimli sonuçlar aldıkları bir metottur. Köylerimizde hatta Niğde’mizde evlerde kiler tabir edilen evlerin altına oyulmuş mahzenlerden atalarımız patates saklamışlar. Bir takım meyve sebzeleri saklamışlar. Aslında bu binlerce yıldır bilinen bir konudur. Bunu bilimsel bir tarzda ilimize yaymak istiyoruz. İlk adımımız Aktaş kasabasına yapacağımız 100 bin tonluk depodur. 100 bin ton kapasiteli. Niğde Türkiye’nin patates üretiminde birincidir. Niğde’nin yıllık patates üretimi 300 bin tondan fazladır” dedi.


Mersin ve Adana’da yetiştirilen narenciye ürünlerin Kapadokya bölgesinde bulunan illerin yeraltı depolarında muhafaza edildiğini vurgulayan Vali Kılıç: “Civar illerimiz Mersin ve Adana’da narenciye ürünlerimiz depolanmaktadır. Yeraltındaki verim daha yüksek olduğu için özellikle limon saklama konusunda Kapadokya’nın çeşitli illeri tercih edilmektedir. Yeraltı depoları yapıldıktan sonra Niğde’nin bu illere yakın olmasından dolayı ilimizi tercih edeceğini düşünüyoruz. İlimizin bir lojistik merkez hürriyetine kavuşacak ve katma değer katacaktır” şeklinde konuştu.

Hürriyet Yerel