Türkiye’de 23 yıldır kutlanan 1 Mart Muhasebe Günü nedeniyle FİB Haber Merkezine basın açıklaması yapan Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (NSMMMO) Başkanı Oruç IRMAK şunları ifade etti.

“Kutlanan 1 Mart 84 Odaya kayıtlı 90 bin meslek mensubu 18 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 250 bini aşan onurlu meslektaşlarım için önemli bir gündür.

Bilindiği üzere Şubat Ayının son haftası “VERGİ HAFTASI” Mart ayının ilk haftası ise “MUHASEBE HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. 2013 yılında bu iki haftanın çakışması aslında iki kavramın birbiri ile olan ilişkisinin bir yansımasıdır. Muhasebesiz, adaletli bir vergi olmayacağı gibi sağlıklı bir ekonomik düzeni de kurmak mümkün değildir.

Muhasebe meslek camiası 2012 yılında mesleki faaliyetler ve sosyal etkinliklerin yanı sıra yoğun bir eğitim faaliyeti içerisine girmiştir. Küresel dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler, muhasebe, finansal raporlama, denetim gibi konuların önemini her geçen gün artırmıştır. Sağlıklı ve güvenilir finansal raporlama, sağlıklı bir ekonominin temel taşlarından biri haline gelmiştir.

Yeni T.T.K. ile uluslararası uygulamaların ülkemizde de uygulanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu uygulamaların hem şirketlerimizin hem ulusal göstergelerimizin güvenilirliğini arttırarak uluslarası tekdüzeliği sağlayacak, Türkiye’ yi küresel dünya ile daha da yakınlaştıracaktır. Oysa 2012 yılında yapılan düzenlemeler iş dünyası için çıkar gözetirken Türkiye ekonomisinin gelecekteki sıhhati için vites küçültme hamlesi olmuştur. İnancımız 2013 yılında 660 sayılı KGMS Kurumunun denetim uygulaması yapılacak işletmelere ait kriterleri yeniden gözden geçirerek küçük yatırımcıya daha güvenli hareket alanları yaratılmalıdır.

Orta ve küçük ölçekli muhasebe kuruluşlarının varlığını sürdürmeleri için “olmazsa olmaz” meslek mensupları olarak beklentilerimiz net, sorunlarımızın ise destek verilmesi halinde çok zor olmadığına inanıyoruz. “ diye konuşan IRMAK sorun ve taleplerini başlıklar halinde şöyle dile getirdi:

Bir anlamda kamu görevi yapan muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinde yüzde 18 gibi yüksek bir Katma Değer Vergisi oranı uygulanmaktadır. Bu nedenle; KDV oranları birçok sektörde yapıldığı gibi yüzde 8’e indirilmelidir.

Gelir Vergisi Kanunu’nda tahsilât sistemi esastır. Meslek mensupları tahsilât yapmamasına rağmen serbest meslek makbuzu veya fatura düzenlemek zorunda olduğu için tahsil etmediği “geliri” ve KDV’sini beyan ederek mağdur olmaktadır. Bu adaletsizliğin giderilmesi için; meslek mensuplarının ücretlerini tahsil ettiği zaman serbest meslek makbuzu veya fatura düzenlenmesi sağlanmalıdır.

Meslek mensuplarının gündeminde kurumsal yapıları oluşturmak vardır. Bu nedenle; geleceğini güvence altına almak için kurumsal bir yapıda hizmet vermek isteyen meslek mensubuna, teknoloji, eğitim vb. gereksinimlerini karşılamak için hibe ve uzun vadeli ucuz kredi desteği verilmelidir.

Geçmişin ve geleceğin en onurlu mesleklerinden biri olmayı hak eden Mesleğimizin önümüzdeki yıllarda hak ettiği düzeye ulaşacağına inancımız tamdır.

 

Aramızdan ayrılan bütün meslektaşlarımızı muhasebe günü vesilesi ile bir kez daha rahmetle anıyor, bu onurlu mesleğin üyesi, tüm meslektaşlarımın 1 Mart Muhasebe gününü kutluyorum

                                                                                                                     Oruç IRMAK

                                                                                                                      Oda Başkanı