Kapadokya bölgesinin merkezi Nevşehir’de bulunan ören yerleri arasında at başı önde giden, bölgeye gelen her turistin mutlaka uğrak yeri haline gelen Göreme Açık Hava Müzesi Ocak ve Şubat aylarında da diğer ören yerlerine yine fark atmaya devam etti.

Son günlerde havaların iyi gitmesiyle birlikte yılın ilk iki ayını da geçtiğimiz yıla nazaran oldukça parlak geçiren Göreme Açık hava müzesi bu ayında açık ara lideri olacak.

Nevşehir’e13 km. uzaklıkta ve Göreme kasabasının2 km. doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeridir. M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatı yaşanmıştır. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları mevcut.

Bugünkü Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. Soğanlı, Ihlara, Açıksaray aynı eğitim sisteminin daha sonraları görüldüğü yerler.

Kiliseler, 2 tür teknikle boyanmıştır. Birincisi, doğrudan doğruya kaya yüzeyi düzeltilerek üzerine yapılan boyama; ikincisi ise, kaya üzerine yapılan secco (tempera) ve fresko tekniği ile yapılan boyamadır. Kilisede işlenen konular İncil ve Hz. İsa’nın hayatından alınmıştır.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmakta.
Haber:Ali Çamur