Oda ve borsa seçimlerinde aday olmak isteyen isimlerin gözü yarın açıklanması beklenen Anayasa Mahkemesi kararına çevrilirken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan önemli bir açıklama geldi. Yüksek Mahkeme, iki dönem üst üste başkanlık yapan isimlerin iki dönem beklemeden tekrar aday olmasını engelleyen yasa maddesine yapılan itirazı yarın değerlendirmeye hazırlanırken Bakan Yazıcı, "5174 sayılı Kanun'da 2004'de yapılan düzenleme ile oda başkanlarının görev sürelerine ilişkin durumun belirlendi. 2 dönem oda başkanlığı yapan 2 dönem ara vermeden yeniden aday olamıyor. Bu konuda davalar açılmış onları bir tarafa bırakalım. Bana göre bu 2 dönemlik bekleme süresi fazla. 4+4 yani 8 yıl uzun. Bunu Sayın Başbakanla da paylaştım. Yeni bir torba yasa ile bunu bir döneme indiriyoruz. Bunu da ilk defa söylüyorum" ifadesini kullandı.

Bu arada seçimlerin yapılabilmesi için gereken ve hangi şirketin ilgili oda veya borsada hangi meslek komitesinden seçimlere gireceğinin yer aldığı "Nace Kodlama" sistemi de tamamlandı.

 

Kimlik numarası

Önceki akşam Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bakan Yazıcı ile bir araya gelen 365 oda ve borsa başkanına Nace Kodlama sistemi elden teslim edilirken, oda ve borsalar birkaç gün içinde internet sitelerinde yeni kodlama sistemini yayımlayacaklar. Oda ve borsa başkanlarının yine önümüzdeki hafta içinde seçim için yönetim kurullarından karar alması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, TÜGİK, SGK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve TOBB tarafından ortaklaşa yürütülen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı Nace isimli kodlama sistemi ile artık şirketlere de vatandaşlar gibi kimlik numarası verilirken, ticaret ve sanayi envanteri konusunda önemli bir düzenlemeye imza atıldı.

 

Devrim niteliğinde

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla önceki akşam düzenlenen toplantıda, sistem 365 oda ve borsa başkanına tanıtılırken, burada konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Nace çalışmasının Türkiye'de ticari hayatın mükemmelliğe kavuşturulması çerçevesinde, devrim niteliği taşıdığını vurguladı. Bakan Yazıcı, toplumların başarılı olması için çok değişik etkenler bulunduğunu, ancak kimin ne yaptığının bilinmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Oda seçimlerini bu projeyi bitirmeyi esas alarak ötelediklerini hatırlatan Hayati Yazıcı, "Artık, gel seni buraya kaydırayım, buraya yazayım tarzı bitti. Herkesin hangi sektörde oy kullanabileceği bu kodlamaya göre belirlendi" diye konuştu.

 

1 milyon şirket

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da vatandaşların, nasıl bir tek TC kimlik numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacağını belirterek bu çalışmanın devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu önceden şirketlerin hangi ticari faaliyeti yaptıklarını gösteren objektif ve somut kriterlerin olmadığına işaret ederek şöyle konuştu: " Farklı kurumlarda, farklı faaliyet sınıflandırmaları vardı. Dolayısıyla bir şirket, farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında iş yapıyor gözükebiliyordu. Daha vahim bir durum da vardı. Benim ayakkabıcı dediğime, Gelir İdaresi çantacı diyor, SGK kimyacı diyor, TÜİK başka bir şey diyordu. Bu çalışma ile 1 milyonun üzerindeki şirket sınıflandırıldı."

 

Yeni sistem ne getirecek?

İnternet üzerinden şirketlere ulaşmak daha kolay hale gelecek.

Şirketlerin faaliyetleri ve adresleri ilk defa güncel halde olacak.

Yurtdışından gelen mal talepleri ve ortaklık teklifleri, şirketlere daha kolay ulaştırılabilecek. Reel sektörün iş hacmi artacak.

 

Egeli başkanlar seçime hazır

Yeni dönemde adayların kaderini belirleyecek 10 Ocak kararı beklenirken, çoğunluğu bir dönem görev alan başkanlar 2'nci dönem hazırlığına başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı odalar ve borsalarda Şubat ayında yapılacak seçimler öncesinde kulisler hareketlendi. "İki dönem yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapanlar iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar seçilemez" hükmünün iptali için Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazla ilgili kararının açıklanacağı 10 Ocak yaklaşırken Egeli oda başkanları seçim hazırlıklarına girdi.

 

İsmail Hakkı Dokuzlu

(Aydın Ticaret Odası Başkanı)

İlk dönem olduğu için benim için sıkıntı yok. Ancak kaç dönem seçilirse seçilsin, tekrar seçilme hakkı başkanların elinden alınmamalı.

 

Ercan Çerçioğlu

(Aydın Sanayi Odası Başkanı)

Sürelerin kısıtlanmasını doğru bulmuyorum. İkinci dönemi tamamladım. Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararla tekrar seçilme imkanım doğsa dahi tekrar aday olmayacağım.

 

Adnan Bosnalı

(Aydın Ticaret Borsası Başkanı)

Yönetim kuruluyla bir dönemi geride bıraktık. Aynı yönetimin göreve devam etmesini isterim. Çarşaf listeyle oluşturulacak yeni yönetim kurulunun yapacağı organ belirleme seçimlerinde üyelerimiz tekrar teveccüh gösterirse başkanlığa devam edebilirim.

 

Müjdat Keçeci

(Denizli Sanayi Odası Başkanı)

Karar ne çıkarsa saygımız var. Normal şartlar altında Anayasa Mahkemesi yargının en büyüğü kararını en doğru veren mahkeme.

 

İbrahim Tefenlili

(Denizli Ticaret Borsası Başkanı)

Karar olumsuz çıkarsa bunun seçilme hakkının ihlali olacağını düşünüyorum. Ben tekrar başkanlık görevine adayım.

 

Necdet Özer

(Denizli Ticaret Odası Başkanı)

Kararı saygıyla karşılamak gerekir. Bu kararla olumlu veya olumsuz etkilenecek başkanların da aynı hassasiyeti göstereceklerini umuyorum.

 

Mustafa Kuvvet

(Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

Yasa değişikliğinin oda yönetimlerine taze kan değişikliği sağlamak için yapıldığını düşünüyorum. 2. döneme gireceğim için karar beni etkilemiyor. Değişikliği demokratik bulmuyorum.

 

Mustafa Sezer

(Uşak Ticaret Borsası Başkanı)

Karar benim dışımda. Atamayla geldiğim için rahatlıkla seçime giriyorum. 2 dönem seçimle gelmiş bir başkanın bir dönem daha seçilememesini demokratik bulmuyorum.

 

Faruk Kula

(Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı)

Hukuk devletinde yargının kararlarına uymak zorundayız. Aday olup olmayacağımız çıkacak karar sonrasında netleşecek.

 

Mahmut Yavuz

(Balıkesir Ticaret Odası Başkanı)

Bana göre kimsenin seçme ve seçilme hakkı engellenmeli. Mahkemenin vereceği kararı merakla bekliyoruz.

 

Ahmet Kula

(Balıkesir Sanayi Odası Başkanı)

İlk dönem olduğu için sıkıntım yok. Fikrimce seçme seçilme hakkına sınır koyulmamalı.

 

Rahmi Gencer

(Ayvalık Ticaret Odası Başkanı)

Seçilme haklarımızın geri verileceğini düşünüyorum. 2. dönemim olduğu için mahkemenin kararını bekliyorum.

 

Bülen Karakuş

(Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

Anayasa Mahkemesi'nden olumlu karar çıkacağını umuyorum. Önümüzdeki dönem için projelerimiz var. Biz devam etmezsek projeler hayata geçmez.

 

Sadık Özkasap

(Muğla Ticaret Borsası Başkanı)

Kararın başkanların devamından yana olmasından yanayım. Birçok tecrübeli kişi işdünyasına faydalı olur.

 

Bülent Koşmaz

(Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

2. dönem görevi tamamladım. Ancak bazı işlerin devamı ve sonuçlandırılması için kararın yürürlükten kaldırılmasından yanayız.

Kaynak:Yeni Asır

TOBB'a seçim ayarı

09.01.2013

Gümrük Bakanı Yazıcı, TOBB seçimleri öncesinde yeniden seçilmek için iki dönem beklemek zorunda olan başkanlara müjde verdi. Bakan Yazıcı, "İki dönem fazla bire indireceğiz" dedi


TOBB seçimleri öncesinde yeniden seçilmek için 2 dönem (8 yıl) beklemek zorunda olan oda ve borsa başkanlarına müjde geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2 dönemlik süreyi çok uzun bulduklarını belirterek, "Bunun 'niye' boyutunu tartışmıyoruz. Çünkü yasal bir düzenleme yapılmış. Önerilmiş parlamento kabul etmiş. Oradaki 2 dönem 4+4=8 sene yapıyor. Bana göre bu süre uzun" dedi. Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini anlatan Yazıcı, kısa süre sonra Meclis'e gönderecekleri torba yasada bu konuda bir düzenleme yapacaklarını söyledi. TOBB Kanunu'na göre üst üste iki dönem başkanlık yapanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemiyor. Yazıcı'nın söylediği kanuni düzenleme yapılırsa şu anda kanun nedeniyle görevi bırakmak zorunda olan başkanlar 4 yıl sonra yeniden aday olabilecek. 


KARAR YARIN

Anayasa Mahkemesi de TOBB'da iki dönem üst üste başkanlık yapanların yeniden aday olamayacaklarına ilişkin kanuni düzenlemenin iptal davasını yarın esastan görüşecek. Mahkeme kanuni düzenlemeyi iptal ederse mevcut başkanların yüzde 80'inin yeniden aday olma şansı doğacak.