Oda ve borsalarda seçim süreci başladı. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalardaki meslek grupları yeniden yapılandırılırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu dün Ankara'da Türkiye genelindeki 365 oda ve borsa başkanına bu çalışma sonuçlarını elden takdim etti. Bundan sonraki süreçte oda ve borsa başkanları yeni meslek gruplarını internet sitelerinde yayımlayacak seçim sürecini başlatacaklar. Oda ve borsa üyeleri kendileri ile ilgili tüm bilgileri internet ortamından kimlik numaralarını girerek öğrenebilecekler.

Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsa seçimlerinde aday olacak isimler 10 Ocak tarihine kilitlendi. Anayasa Mahkemesi'nin Oda ve borsalarda 2 dönem üst üste yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapmış olanların aradan iki seçim dönemi geçmeden yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmünün iptali istemini 10 Ocak Perşembe günü esastan görüşecek. Yüce Mahkeme'nin vereceği karar doğrultusunda başta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere birçok başkan seçimlerde yeniden aday olacak ya da başkanlık koltuğuna veda edecek.

Mahkemenin kanun hükmünü iptal kararı vermesi halinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere 2 dönem başkanlık yapmış isimler yeniden aday olabilecek. Buna göre İzmir'de Şubat ayında yapılacak seçimlerde aynı görevlerine yeniden aday olamayacak olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, istemeleri halinde yeniden başkan adayı olabilecek.

 

Ne dediler?

* İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş

"Bekleyip göreceğiz"

Bekleyip göreceğiz. Ben İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na değil meclis üyeliğine adayım. Meclis üyeliğine seçilmem yönünde bir engel yok.

 

* EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar

"Karara saygılıyız"

Kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Mahkemenin vereceği karara saygılıyız. TOBB bünyesinde 2 dönemdir başkanlık yapan arkadaşlarımız var. Mahkemenin kararı iptal etmesi halinde bu arkadaşlarımız yeniden aday olabilecek. Hayırlısı ne ise o olsun.

 

* İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli

"Hayırlısı olsun"

Anayasa Mahkemesi kararını verecek. Verilecek karar ne olursa olsun İTB'deki seçim sürecini etkilemeyecek. Hayırlısı olmasını diliyorum.

 

* Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh

"Karar mehkemenin"

Mahkemenin vereceği karar konusunda bir tahminim yok. Biz de sonucu merak ediyoruz. DTO İzmir Şubesi, İstanbul'daki Deniz Ticaret Odası'na bağlı bir şube. Bu nedenle mahkemenin kararından sonra aday olup olmayacağımızı İstanbul'un tavrı belirleyecek. Son kararı merkezimiz verecek.

 

Mahkeme neyi görüşecek

Anayasa Mahkemesi'nin gündemine aldığı ve 10 Ocak tarihinde görüşülecek olan madde şu değişikliği içeriyor: "18.05.2004 günlü, 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun, 1-38. maddesinin 'Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan bir seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler' biçimindeki beşinci fıkrasının 2-Geçici 10. maddesinin birinci fıkrasının üst üste iki dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve birlik başkanlığı görevlerinde bulunanlar aradan bir seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler' bölümünün iptaline ve yürürlülüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemi."

Kaynak:Yeni Asır Gazetesi