Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde peribacaları ile kaplı Ortahisar Vadisi'ne dökülen çöpler turizmcilerin, turistlerin ve vatandaşların tepkisini çekiyor.

 

Her yıl binlerce turistin gezdiği, sıcak hava balonları ile gökyüzünden izlediği Ortahisar'daki en önemli vadilerden olan ve adını da beldeden alan Ortahisar Vadisi adeta çöplük oldu. Belediyenin beldede topladığı çöpleri vadiye depoladığı iddia ediliyor. Önce vadi kenarına dökülen çöplerin, zamanla vadinin içlerine atılmaya başlandığı ileri sürülüyor. Kolubayırı mevkiinde bulunan vadiye bazı vatandaşlar da molozlarını döküyor. Vadide bulunan peribacalarının üstü, yan tarafları çöplerle dolmuş durumda.

 

Dünyanın en önemli sıcak hava balonculuğu merkezlerinden olan Kapadokya'yı gökyüzünden izlemeye gelen turistler güzergah üzerindeki çöpleri görünce hayretler içinde kalıyor. Birinci dereceden sit alanı olan vadi, dökülen çöplerden yükselen kokuların sıcak havayla birleşmesi sonucu pis bir kokuyla kaplanıyor.

 

Ortahisar Belde Belediyesi Başkanı Ali İhsan Özendi ise belediyenin vadiye çöp döktüğü iddialarını yalanladı. İddiaları, yerel seçimlerin yaklaşması sebebiyle yapılan karalama kampanyası olarak nitelendiren Özendi, "Vadi içerisinde öyle bir çöplüğümüz yok. Bizim çöplüğümüz vadinin 500 metre ilerisinde. Vadide çıkan bir fırtına dolayısıyla çöpler dağılmış. Vadiyle çöp döktüğümüz yerin zerre kadar alakası yok. Biz bölgenin güzelliklerine duyarlıyız. Çöp alanımız 15-20 yıllık, aynı yer. Ama vadinin kenarı veya içi değil, 500 metre ilerisindedir." dedi. Özendi, vadinin temizlenmesi konusunda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Çevre Müdürlüğü'nden ekiplerin geldiğini, rapor tutup gittiklerini söylemekle yetindi.