NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin en önemli kültür turizmi merkezlerinden Nevşehir’in merkezi ne yazık ki turizm gelirlerinden yararlanamıyor.

Nevşehir İl Merkezinin turizme açılımı anlamına gelen, Kale ve civarında bulunan yer altı şehirleri ve dehlizlerin ne zaman turizme açılması ise büyük bir sabırsızlıkla bekleniyor.

Türkiye’nin peribacaları ve yeraltı şehirleri ile ünlü önemli turizm merkezlerinden olan ve yılda ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, ören yerlerinin yanı sıra Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin ve Özkonak yeraltı şehirleri turistlerin önemli uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Bölgede her geçen gün yeni mekanlar keşfedilirken ‘Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında yürütülen çalışmalarda, Nevşehir Kalesi’nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kaplayan yeni bir yeraltı şehri tespit edildi.

Başkan Ünver, yaptığı açıklamada, Nevşehir Kalesi ve çevresinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve belediye işbirliğinde 2006 yılından bu yana ciddi bir çalışma yürüttüklerini ve bu bölgede yaşayan vatandaşları TOKİ tarafından yapılan 2 bin 600 konuta taşıdıklarını söyledi.

Kale çevresinde bine yakın konutun yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Ünver, buranın altında 785 bin metrekarelik alanın çok büyük bölümünde bir yeraltı şehri fark ettiklerini ve 110 metre kotta bu alanın tespit edildiğini belirtmişti.
Ünver, tespit edilen bölgenin dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olduğunu ifade ederek, ”Uygulamanın başladığı alan ile kale arasında 110 metre kot var. 110 metreye ne kadar kat sığarsa, onu şu ana kadar biz de tam olarak tespit edemedik. Ayrıca Göre beldesinden Nevşehir Kalesi’ne kadar da 7 kilometrelik bir tünel tespit ettik. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet suyolunun olduğunu belirledik. Genelde yeraltı şehirlerinde bir yerden girilip bir başka yerden çıkılıyor. Şu ana kadar biz 20′ye yakın giriş çıkış tespit ettik. Daha ne kadar var bilmiyoruz, çünkü alan çok geniş. Bölge enteresan bir hüviyet kazanıyor. Ben de eski bir gazeteci olarak merakla bekliyorum. Bazen bir gazeteci refleksi ile bakıyorum olaya, çok heyecanlanıyorum. Çalışmaların neticelenmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Hem ülkemize hem dünyaya böyle güzide bir varlığı kazandırmak için Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, valiliğimiz, belediyemiz, milletvekillerimiz tamamen el ele bu heyecanı yaşıyoruz. Çok da titiz hareket ediyoruz, acele etmiyoruz” şeklinde konuştu.