Teşvik Bekliyor

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir yöresinde depolanan yataklık limonların dünyanın en kaliteli limonu olduğu, ton başına 8 ay verilen teşvikin 12 aya çıkarılması durumunda ihracatın iki katına çıkabileceği ifade ediliyor.

Ürgüp ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hilmi Yazıcı, dünyanın en kaliteli limonunu üreten ülkemizin ürünlerinin depolandığı ilçelerine bağlı Ortahisar’daki depolardan yapılan 15- 20 milyon dolarlık ihracatın, ton başına 8 ay boyunca verilen 100 dolar teşvikin 12 aya yayılması durumunda 45 milyon dolara çıkarılabileceğini söyledi.

Yazıcı, Akdeniz sahillerindeki bahçelerde yetiştirilerek Şubat ayından itibaren tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarının bulunduğu Kapadokya bölgesindeki depolarda -5 ile -8 derece arasında değişen ısıda sulandırılan yataklık limonların satışının başladığını söyledi.

Yazıcı, her yıl 4- 4,5 milyon sandık limonun bölgedeki doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 2-3 aylık süreler ile 80 gram olarak girdiği depolardan kabuğunun incelmesi ve iç bölümlerinin de lezzetinden hiçbir şey kaybetmeksizin 100 gram civarında piyasaya sevk edildiğini belirtti.