Düzenlenen etkinliğe; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkiye Türkçesi Uzaktan Eğitim Programları Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜRTEP) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Nevşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel,  Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer,  Üniversitemiz fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri , akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.

 

Üniversitemizde ‘Kazakistan Konferans Salonu’ Açıldı

 

Etkinlik kapsamında protokol üyeleri ve katılımcılar Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokuluna ‘Kazakistan Konferans Salonu’nun açılışına katıldı.

 

‘Kazakistan Konferans Salonu’nun açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Bu yıl ‘Nevruz’u üniversitemizde  daha bir coşku içerisinde kardeş ülkemiz Kazakistan ile birlikte kutlamayı arzu ettik. Ayrıca Meslek Yüksekokulumuzda bulunan bir salonumuzun ismini de bu kardeşliğimizi pekiştirmek için ‘Kazakistan Konferans Salonu’ olarak vermek istedik.  Bu salonumuzun kardeşliğimize ve hayırlara vesile olmasını diliyorum”dedi.

 

Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu konferans salonuna ‘Kazakistan Konferans Salonu’ isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, “Böyle güzel bir etkinliğin düzenlenmesinden ve de böyle güzel bir okulun konferans salonuna  ‘Kazakistan Konferans Salonu’ isminin verilmesinden dolayı oldukça memnuniyet duyduk. Sizlere şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından ‘Kazakistan Konferans Salonu’nun açılışını birlikte yapan protokol üyeleri ve katılımcılar daha sonra etkinliklerinin devam edeceği Üniversitemiz Sosyal Tesis binasına geçerek burada ‘Kazakistan’ temalı serginin açılışını gerçekleştirerek sergiyi gezdi. 

 

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kazakistan Milli Marşının okunması, Kazakistan’ı tanıtan sinevizyon gösterisi ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Nevruzu dün yoğun bir katılım ile adeta bir bayram coşkusu içerisinde kutladık. 4 yıldır Nevruz törenini Nevşehir’de biz Nevşehir Üniversitesi olarak kutluyoruz. Bu yıl itibari ile kardeş ülkelerimizle birlikte kutlayalım istedik. Bizim için çok çok önemli olan Kazakistan’la bu geleneği başlattık.  Kendilerine bu talebimizi ilettiğimizde memnuniyetle kabul ettiler. Biz bundan sonraki Nevruz etkinliklerimizi inşallah diğer Türk Cumhuriyetleri ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bugünkü etkinliğimizde Kazakistan’a ait gösteriler ile ikramlarda bulunulacak. Nevşehir Üniversitesi Rektörü olarak bu tür organizasyonları çok önemsiyorum. Bu birliğin ve beraberliğinin daim olması dileğiyle herkese hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

Türkiye ve Kazakistan ilişkilerini önemsediklerini söyleyen Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata “Bugün son derece önemli iki güzelliği yaşamak için sizlerin huzurlarında bulunuyoruz. Nevruz biliyorsunuz baharın başlangıcı, yeni ümitler ve yeni güzellikler demektir. Türkiye ve Kazakistan ilişkileri de  benim açıdan her zaman güzel şeyleri hatırlatır, güzellikleri ifade eder. Bu iki farklı güzelliği Nevşehir’imizin bu güzel üniversitesinin bu görkemli salonunda kutlamaktan memnuniyet duyuyor ve bu farklı güzellikleri böyle güzel bir ortamda buluşturan sayın Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’a teşekkür ediyorum ve sizleri saygılarımla selamlıyorum” diye konuştu.

 

Açılışta konuşan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ise “Türki Cumhuriyetlerde her sene kutlanan Nevruz bayramı, tarihi eskilere dayanan gündüz ve gecenin eşleştiği, tabiatın can bulduğu bir dönem. Bundan dolayı herkese barış ve huzur içinde bir yaşam diliyorum. İki gün boyunca Nevşehir Üniversitesi’nde Kazakistan günü yapmasından dolayı Sayın Rektör Prof. DR. Filiz Kılıç’a da teşekkür ediyorum.  20 sene önce Türkiye ile Kazakistan arasında ikili ilişkiler başladı. Kardeş ülkeler arasında bu güzel etkinlikler ne kadar çok yapılırsa o birbirimizi daha iyi tanıyacağız”dedi.

 

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Büyükelçi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata’ya katılımlarından dolayı günün anısına plaket takdim etti.

 

Etkinlik daha sonra Ahmet Yesevi Sanat Topluluğu Türk dünyasına ait birbirinden güzel eseri seslendirmeleri, dans gösterileri ve toplu hatıra fotoğraflarının çektirilmesi ile son buldu.