Nevşehir Türk Kadınlar Birliği Cumhuriyetimizin kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 81.yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Mesajda;


Cumhuriyetimizin kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 81.yıl dönümünü kutladığımız bu günde, Büyük Önder Atatürk'ü bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz.

         Atatürk milli mücadelede büyük fedakarlık göstermiş olan kahraman Türk kadınının , siyasi sosyal ve toplumsal haklardan mahrum bırakılmasınıdoğru bulmamıştır. Bu nedenle kadınların haklarına kavuşması unun en büyük ideallerınden biri olmuştur.

         Atatürk bunu çağdaş ve gelişmiş bır toplum halıne gelebılmemizin temel şartı olarak görmüş ve demiştir ki:
 

''Bir toplum erkek ve kadın denilen iki cinsten oluşmuştur.Kabul edilebilir mi ki, bir kitlenın bir parçasını yükseltelim, diğer parçasını görmezden gelelım de kitlenin tamamı yükselebilsin. Olabilir mi ki toplumun yarısı zincirle topraklara bağlı oldukça diğer kısmı göklere yükselebilsin.''

         Toplumda kadın ve erkeklere yüklenmiş roller vardır.Siyasetin erkek işi olarak kabul edilmesinin sebepleri arasında  baba veya koca engeli ,eğitimsizlik, cinsiyet ayrımcılığı,cinsiyete dayalı iş bölümü nedeniyle kadının ev  içine hapsedılmesi veya toplumsal yaşamın dışında kalması yer almaktadır.Ayrıca siyasi örgütlenmede kadına yeterli destek verilmemektedir.

          Bir toplumun gelişip yükselmesinde kadınlarımızın payı büyüktür.Türk kadınının yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada en önemli desteği  buna yürekten inanan Atatürk ' ten almıştır.Ve Türk kadını kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu hem söz konusu haklar tanınmadan önce asaleti, fedakarlığı ve kahramanlığıyla hem de bu haklar tanındıktan sonra kısa zamanda çeşitli mesleklerde gösterdiği başarıyla kanıtlamıştır.

        1924  de CUMHURİYET ' in ilk kadın cemiyeti TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ kurulmuştur.Bu dernek kadınların siyasal hakları için çalışan ilk dernektir.Medeni kanunun 1926 da çıkarılmasıyla kadın ve erkek hakları eşitlenmiştir.3 nisan 1930 da çıkarılan kanunla kadınların belediye seçimlerine katılması, 26 ekım 1933 de kadınların muhtarlık ve ihtiyar heyeti seçimlerıne katılma hakkı 5 ARALIK 1934 de ise Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bunun üzerine 1935 yılında  TBMM ' e 18  kadın milletvekili seçilmiştir.   

     Türk kadınının 1934 de elde ettiği  sıyasal ve sosyal haklara  BELÇIKA  VE FRANSA    1944 ,iTALYA 1948, YUNANİSTAN 1952, HINDISTAN VE JAPONYA  1950 , İSVİÇRE 1971 VE KUVEYT 2005 elde etmiştir.

        Türk kadını kendi kaderi ile beraber ülke kaderın  de de söz sahibi olmaları seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81, yılını  her yıl oldğu gibi  Türkiye'nin 81 ilinden ve KKTC  ' den katılımlarla  toplantı ve mitinglerle kutluyoruz.

          Atatürk'ün verdiği haklara sahip çıkan   bir Türk kadını olarak  ülkemizin geleceğine  de sahip çıkacağız.


  NEVŞEHİR TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ