Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş 31 Aralık 2015 tarihinde sona eriyor. 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla yeni nesil yazar kasaların kullanılması gerekiyor.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma Mecburiyeti başlıyor..
15/06/2013 tarih 426 sıra nolu Vergi usul kanunu genel tebliğine göre:
Basit/Bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri (3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuata göre muaf tutulanlar hariç) 1/1/2016 tarihinde başlayacaktır. Mükellefler, bu tarihten önce de Maliye Bakanlığı onaylı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilirler. Ayrıca bu mükellefler, istemeleri hâlinde EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları da kullanabilirler.


Yeni nesil yazar kasa fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ikinci el almak isteyen işyeri sahiplerini uyarılırken, ikinci el yazar kasaların gider olarak gösterilemeyeceği gibi teknik servise götürülerek bazı değişiklikler yapılması adına ek ödeme yapmak zorunda kaldıkları belirtildi.

3100 Sayılı Ödeme Cihazları Kullanma Zorunluluğu Getiren Kanunun 69, 70 Sayılı Tebliğleri ve son yayınlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği Kapsamında Vergi Mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazlarının en geç 31 Aralık 2015 tarihine kadar Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasalar) ile yenilemeleri zorunluluğunda süre doluyor. Gelir İdaresi yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara erişimi sağlayabilmek, mükellefleri kolay denetleyebilmek için anlık ve dönemsel bilgi alabilmek için yeni teknolojilere uyumlu bulunan yeni nesil pos cihazların kademeli olarak kullanımını zorunlu hale getirmişti.

Yeni nesil yazar kasalara geçiş yapmayanları cezalar bekliyor. 15 Haziran 2013 tarih ve 28678 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 426 Nolu VUK Genel Tebliği'ne göre belirlenen usul ve esaslara uymayan mükellefler ve Ödeme Kaydedici Cihaz üreticileri veya ithalatçıları hakkında 213. Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun Mükerrer 355. maddesi göre, 2015 yılında kullanılacak ceza miktarları; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında bin 300 TL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 660 TL, diğer durumlarda 330 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Cıngıllıoğlu Beko Bayii Yetkilisi Ender Cıngıllıoğlu, yeni nesil yazar kasalara geçişte son iki aya girildiğini ifade etti. Şu ana kadar yeni işyeri açan ve hafıza doluluğu nedeniyle yazar kasa değiştirenler haricinde çok az işyeri yeni nesil yazar kasa aldığını aktaran Cıngıllıoğlu, yeni nesil yazar kasalara geçmeyenlerin sayısı oldukça fazla olduğunu aktardı.

Ender Cıngıllıoğlu, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla eski yazar kasaların kullanılamayacağını anlatarak, şunları kaydetti: "Yeni nesil yazar kasa ile maliye denetimlerini günlük hatta anlık yapacak. Bu denetimlerde işyerinin yaptığı satışlar fiş kesimiyle birlikte anında maliyeye verilerin ulaşmasına imkan sağlayacak. Şuan normal yeni nesil yazar kasalar 950 liradan başlıyor. EFT-POS özellikle olan yeni nesil yazar kasalar ise 1180 liradan satışa sunuluyor. İşyeri sahipleri, fiyat pahalılığını gerekçe göstererek ikinci el yeni nesil yazar kasalara yöneliyor ve yarı fiyatına alıyorlar. Ancak bu cihazlar kendileri kullanabilmeleri için teknik servislere gitmeleri gerekiyor ve ekstra ödeme yapıyorlar. Diğer bir yandan aldıkları ikinci el cihazları gider olarak gösteremiyor."

Eski yazar kasaların 5 yıl saklanması gerektiğini ve sonrasında çöpe gittiğini anlatan Cıngıllıoğlu, yeni nesil yazar kasaların işyeri sahiplerine de bazı avantajlar tanıdığını ve yasa gereği bu yılın sonu itibarıyla eski kasaların kullanımının sona erdiğini, 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla yeni nesil yazar kasaların kullanılacağını hatırlattı. Cıngıllıoğlu, birçok işyerinin hala eski yazar kasa kullandığını ve yeni nesil yazar kasaya geçişlerini son güne bıraktıklarını dile getirerek, "Yazar kasaların kullanımı için mutlaka maliyeye gidilmesi gerekiyor. Son güne bırakılması durumunda vatandaşlarımızın ciddi sıkıntılar yaşayabileceğini ve bugünden işlemlere başlamalarının yararlı olacaktır." şeklinde konuştu.

(Cihan)