Orta Anadolu'da Yeni Bir Hitit Yerleşimi: Nevşehir-Ovaören


 Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt, Çukurova Üniversitesi’nde “Orta Anadolu’da Yeni Bir Hitit Yerleşimi: Nevşehir-Ovaören” konulu konferans verdi.

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü ile Arkeoloji Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirilen konferansı, Arkeoloji Kulübü üyeleri ile Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencileri izledi.

Gazi Üniversitesi Edebiyat-Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, Nevşehir’in bugünkü Anadolu coğrafyasındaki konumunun gözden geçirildiğinde, Anadolu’nun tam ortasında yer almasının yanı sıra, kıtalar arasında köprü vazifesi görmesi nedeniyle öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Şenyurt, konuşmasında, “Nevşehir’i, kendi il sınırları içerisinde yapılan kazılar açısından değerlendirecek olursak; Hacıbektaş’taki Suluca Karahöyük kazıları, Avanos’taki Camihöyük kazıları ve Sarılar Kasabasındaki Zank Höyük kazıları dışında çok bilimsel anlamda kazılar yapılmamıştı. 1996’da Ovaören’de yaptığımız yüzey araştırması sonunda 2007 yılında burada kazı çalışmalarına başladık. Gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda ilk olarak surlara rastladık ve surların hangi döneme ait olduğunu araştırırken, kazı alanında günümüzden en az 3500 yıl önce Hitit dönemine ait olduğunu tespit ettiğimiz ve surlara saplanmış ok ucunu bulduk. Bu da bize buranın tarihi hakkında bilgi vermiş oldu.” dedi.

2007 yılında başladıkları kazı çalışmalarıyla birlikte şu ana kadar yüzeyden 4 metre derinliğe kadar indiklerini ve Hitit dönemi tabakalarına ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Yücel Şenyurt, yapılan kazılarda kentin giriş kapısı başta olmak üzere sur duvarları, yerleşim alanları ile yerleşim yerinin tarihine ışık tutacak o dönemlerde kullanılmış çanaklar, mezarlar ve bazı araç gereç kalıntılara ulaştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Şenyurt, "En önemlisi ise kazılarımızda o dönemlerde kullanılmış mühür bulduk. Bu da bize o dönemlerde yazılı belgelerin olduğunu göstermekte ve biz bu yazılı belgeleri bularak Ovaören’in Anadolu ve Nevşehir’in tarihçisine ışık tutmuş olacağız. Ovaören kazılarını tamamlamamızla birlikte bölgede yeni bir turizm alanını da ortaya çıkarmış olacağız.” diye konuştu.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesinde Prof. Dr. Yücel Şenyurt başkanlığında 2007 yılında kazılara başlanmış olup kazılar hâlâ devam etmektedir. Kalkolitik Çağ’dan Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olan Ovaören, ticaret yollarının kesişme noktasında yer alması sebebi ile Anadolu içinde oldukça önemli bir jeopolitik konuma sahip. 


Nevşehir Valisi Sayın Mehmet CEYLAN İlçemize bağlı Ovaören Kasabası sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisindeki Yassıhöyük kazı alanında, İlçe Kaymakamımız Murat ERTEKİN ile birlikte incelemelerde bulunarak, buradaki yetkililerden bilgi almıştı...