Artık binaların çatısında hatta camilerin minaresinde bile baz istasyonlarını görmeye oldukça alıştık. Uzmanlar manyetik dalgaların özellikle kanser yapma özelliğine vurgu yapıyor. "Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre, elektromanyetik etkilerin insan sağlığına zararlı etkileri olduğunu; çok sayıda kronik hastalık veya sağlık sorunu için bütün araştırmacıların üzerinde anlaştığı belirtilmiştir.

Elektromanyetik etkilerin uzun vadede olası etkileri göz önünde bulunduğunda, toplumu korumak amaçlı tüm tedbirlerin alınması gerektiği bildirilmiştir." Baz istasyonlarının yaydığı manyetik ışınların, hücrelerin genetik zarlarına zarar verdiği, kanser ve doğum kusurlarını artırdığı, yetişkinlerde beyin ve kan kanserlerini, üreme özelliklerinin yitirilmesine, kalp hastalığına, stres düzeyindeki artışa, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına ve unutkanlığa sebep olabiliyor. Danıştay’ın, yaşam alanları, eğitim kurumları ve çocuk parkları çevrelerine baz istasyonu ile verici kurulmasına imkan tanıyan yönetmeliği iptal ettiği ortaya çıktı. Danıştay 13. Dairesi’nin 22 Mayıs 2015’te baz istasyonu ve televizyon vericilerinin kurulduğu alanlara ilişkin yönetmeliğin ilgili maddelerini iptal ettiği belirlendi. Bu karara göre, insanların ikamet ettiği yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin montajı yapılamayacak.

Danıştay’ın kararıyla yerleşim yerlerine gelişigüzel monte edilen, limit değerleri yüksek olan ve güvenlik sertifikaları geçersiz hale getirilen tüm baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin ihtiyat ilkesine aykırı bir duruma düştüğüne dikkat çekildi. Vericilerin mühürlenmesi gerekmektedir. İlçe belediyeleri bu konuda yetkilidir.