Niğde müzesinde Yunanistan’a göç eden Ortodoks Türkleri konulu konferans ve fotoğraf sergisi düzenlenendi

 

 

Kültür Bakanlığı’nın, Müzeler ile toplum arasındaki etkileşimi pekiştirmek ve müzelerin sosyal yaşama olan katkılarını artırmak amacıyla, Niğde Müzesi'nin organize ettiği konferansta mübadele esnasında Yunanistan’a göç eden Karamanlı diye bilinen Ortodokslar anlatıldı.

Niğde Müzesi Toplantı Salonu'nda saat 3 Haziran 14.00’da düzenlenen konferansta Niğde üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz, mübadele esnasında Anadolu topraklarından Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan karamanlar olarak bilinen anadili Türkçe olan Ortodokslardan geride kalan sivil mimarlık örneklerini anlattı.

 

Niğde İl Kültür Müdürü Mehmet Öncel Koç ve Niğde Üniversitesi öğrencilerinin dinleyici olarak katıldığı konferansta Araştırmacı Yazar Emin Selamoğlu ise bu topluluğun oturdu yerleşimler, nufusları sosyo-kültürel yaşantısından bahsetti.

 

Konferansın birinci bölümünde Karamanlı olarak bilinen göçmenlerin Anadolu topraklarında bıraktıkları eserler hakkında bilgi veren Niğde üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Mehmet Ekiz, “Karamanlılar olarak bilinen bu grup Hıristiyan Türk gruplarındadır. Bunlar Karadeniz’in kuzeyinden balkanlara göç eden kuman ve Kıpçak Türkleridir. Uzun yıllar o bölgede yaşamasının ardından Anadolu’ya göç eden bu guruplar Bizans zamanında da paralı asker olarak Bizans topraklarında yaşamışlardır. Fakat kesinlikle kendi dil ve kültürlerini unutmamışlardır. Nasıl ki Osmanlı Arap harfleri ile klasik Osmanlı Türkçe dediğimiz dili geliştirmiş ise onlarda karamanlıca dediğimiz dille Türkçe yazıp okumaya başlamışlardır. Ve bunların eser, şarkı ve ninnileri halen günümüzde yer almaktadır” dedi.

 

Konferans sonrasında Araştırmacı Yazar Emin Selamoğlu’nun arşivinde yer alan fotoğraflardan oluşan sergi gezildi. Serginin açılışında Araştırmacı-Yazar Emin Selamoğlu, fotoğrafların Nevşehir Üniversitesi'nden Adem Öger, Gazeteci yazarlar Oğuz Özden ve Osman Aytekin'in fotoğraf çekimlerinin yanında Yunanistan'dan Tanais Papanikao'nun katkıları ile bu arşivi oluşturduğunu belirtti.