ÖZKONAKLI BİR KÖY KIZI PROF.DR MÜRÜVVET BİLEN

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

1931 Yılında Nevşehir’in eski adıyla Genezin’de (yeni adı Özkonak) dünyaya gelmiştir. Annesi Yeter hanım,babası Nuri Bey’dir. Aile tarımla ve bağcılıkla uğraşmaktadır. Babası iki kez evlenmiş on çocuk sahibi ve iki dönem Özkonak kasabasında belediye başkanlığı yapmıştır.

Mürüvvet Bilen İlkokulu köyünde tamamlar. İkinci Dünya Savaşı’nın hüküm sürdürdüğü yıllarda kız çocuğunun başka bir şehirde okuması pek de hoş görülmez ama baba ikna edilir ve Mürüvvet Hanım Hasanoğlan Köy Enstitüsüne 1942 yılında kaydolabilir. Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nden mezun olunca henüz 17 yaşındadır ve öğretmen olmuştur. İlk görev yeri Nevşehir’e bağlı Hızıruşağı ve Seydin Köyü arasındaki köy ilkokuludur. Daha sonra Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu kazanarak orayı da 21 yaşında tamamlar. Kura çeker ilk görev yeri Bilecik Lisesidir. Bilecik Lisesinde müdür yardımcısı iken 22 yaşında evlenir ilk kızı hoca 23 yaşında iken dünyaya gelir. Bilecik Lisesinde 6 yıl görev yapmıştır.

Bir süre sonra Muğla Kız Meslek Lisesine tayini çıkar. Muğla Lisesinde öğretmen iken ikinci kızı dünyaya gelir. Muğla da dört yıllık öğretmenlik yapmıştır. (AID) bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletlerinde eğitimini sürdürür. ABD dönüşü altı ay Milli Eğitim Bakanlığında çalışır daha sonra 1967 yılında Hacettepe Üniversitesinde akademisyen olarak göreve başlar.1989 yılında “Prof” ünvanını alır. Hacettepe de 1967-1994 yılları arasında çalışır. Yaş haddinden emekli olur. Yasa gereği gelişmekte olan üniversitelerde 72 yaşına kadar çalışma hakkı tanınır. Bu nedenle 1994 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesine geçer orada dekanlık yapar.1999 yılında buradan da emekli olmak zorunda kalır.

“Prof. Dr. Mürüvvet Bilen Eğitimde Program Geliştirme alanında lisans tamamlama ve yüksek lisans yapmak üzere A.B.D’ye giden öncü akademisyenlerden biridir. 1963 yılının Türkiye’sinde bir kadın olarak verdiği bu büyük mücadele ve sağladığı başarı, hem Türkiye’de bir dönemin özelliklerini anlamak açısından hem Eğitim Bilimlerinin gelişmesini görebilmeyi sağlaması açısından çok önemlidir”(İnayet Aydın).

Prof. Dr. Mürüvvet Bilen ,Prof.Dr. Ayşe Baysal ile

Özkonaklı bir köy kızı Mürüvvet Bilen’in İkinci Dünya Savaşı yıllarında başlayan zorlu eğitim mücadelesi ABD bursu ile zirveye ulaşır. Ayrıca Köy Enstitüsü kökenli profesörlerden birisidir. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinde binlerce eğitimci yetiştirmiştir. O nedenle eğitim dünyamızın duayenleri arasında sayılmaktadır.

Kızı Serap Yasa’ya göre;“Annem, tanıdığım en mükemmel akademisyenlerden, hiç şikayet etmeden hep ulusunun kalkınması, aydınlık yarınlara ulaşması için çalışan, lastik ayakkabılar ve azıcık yiyecekle büyüyüp okuyan ama etrafına pırıl pırıl ışık saçan bir köy enstitülü idi. günümüzde hiç geçerliği olmayan muhteşem değerlerle büyüttü bizi. Dürüstlük, çalışkanlık ,asla para için çalışmamak gibi…”(Serap Yasa/Facebook internet sitesi)

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde görev yaptığım dönemde Mürüvvet hoca ne yazık ki emekli olmuş ve Ankara’ya dönmüştü. Kızı Dr. Serap Yasa’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ nde çalışmakta idi. Serap hanımla tanışırdım. Ne acı ki Mürüvvet hocanın Özkonaklı olduğunu, Serap Hanımında Mürüvvet hocanın kızı olduğunu yıllar sonra Bolu’dan ayrıldıktan sonra öğrenebildim.

Mürüvvet Bilen yaşamının son yıllarını 75 Yıl Huzurevi’nde geçirdi. 15 Ağustos 2019 tarihinde kendisini kaybettik. Mezarı Bolu Paşaköy Mezarlığında bulunmaktadır.

Bilinen başlıca eserleri

Sağlıklı İnsan İlişkileri

Plandan Uygulama Öğretim

Yaşamın Gizemi Cinsellik

Eğitimde İlke ve Yöntemler

Şeklindedir.

Yararlanılan Kaynaklar

-Prof. Dr. İnayet Aydın, ABECE Dergisi, Sy,342 Mart/Nisan 2016

-Dr. Serap Yasa, internet sitesi.