ÖZKONAKLI YAZAR; ÖZGEN ERGİN

Öykücü Özgen Ergin 26 Mayıs 1947, Genezin(Özkonak) Kasabası/Avanos doğumludur. İlkokulu İstanbul’da, orta ve yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Halkevi Tiyatro topluluğunda oyunculuk yaptı. Türkiye Elektrik Kurumunda Elektrik mühendisi olarak iki yıl çalıştıktan sonra 1973 yılında Almanya’ya yerleşti. 1980’den sonra Köln şehrinde halkla ilişkiler ve sosyal hizmetler uzmanlığı yaptı. “Azınlık Hakları ve Azınlıklara Nasıl Davranılmalı?” gibi konularda, Almanlara yönelik projeler üretti. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Alman Yazarlar Birliği üyesidir.

Öyküleri 1980’den itibaren Anadil Edebiyat (Stuttgart), Varlık, Adam Öykü, Yine Hişt dergilerinde yayımlandı. Hollandalı bir yönetmen tarafından sinemaya uyarlanan Şarlo Kemal adlı öyküsü ödül aldı. Bu kitaptaki öykülerinin “Almanya’ya Türkiye’den gitmiş yazarlardan, orada doğmuş ikinci kuşak Türk yazarlara doğru bir köprü oluşturduğu” değerlendirmesi yapıldı. Öykülerinin bir bölümü çeşitli dillere çevrilerek yayımlandı. Galatalı Angelos adlı eseriyle 2000 Emin Türk Eliçin Öykü Ödülünü aldı. Willinger adlı öyküsü Köln Bauturm Tiyatrosunda, ‘Okuma Tiyatrosu biçiminde sahnelendi. Emin Türk Eliçin ile Özgen Ergin aynı kasabadan olup her ikisi de Özkonak’ lıdır.

Öykülerinden birçoğu yarışma sonucu Almanca öykü seçkilerinde yayımlandı.

Ergin Özgen, kısa öykülerinde insanı günlük hayatın keşmekeşi içerisinde kurgular. Gürsel Aytaç’a göre; ŞarloKemal değerlendirmesinde "bir Anadolu çocuğu Kemal'in hayat hikayesi, doğumundan başlayarak evlenip damat olarak Almanya'ya gidişine kadar oradaki yaşantılarına ağırlık verilerek anlatılmakta, 'iletişimsizlik', öykülerin çoğunda odak sorun niteliğiyle kendini gösterirken, 'Şarlo Kemal' de çarpıcı simgesel bir imajdır “ (Aytaç, G.)

Yayınlanan ilk öyküsü "Şarlo Kemal"i 1985 yılında Köln’de dolaşırken gördüğü “Şarlo” kılığında gezen bir Türk’ten etkilenerek yazdı. Şarlo Kemal daha sonra Almanca’ya “Charlie Kemal “diye çevrilmiştir. Almanya’da yaşayan Türk insanını konu eden on iki öyküden oluşmaktadır. Özgen Ergin öykülerinde yalınlık, kısa cümleler görülmektedir. Yazar Şarlo Kemal kitabıyla epeyce tanındı.

1973 yılında Almanya’ya yerleşen Ergin, Temmuz 2006 yazına kadar Köln’de yaşadı.1 Ağustos 2006 günü Türkiye'ye dönmüş ve Çeşme/ Alaçatı’ya yerleşmiştir.

Resim sanatıyla da uğraş veren Özgen Ergin, katıldığı karma sergilerden sonra, 1996 yılından bu yana kişisel sergilerle yapıtlarını izleyicilere sunuyor.

ESERLERİ

-Şarlo Kemal (öykü, 1987 Ren Yayınevi)

-Derin Sularda (öykü, 1990 Cem Yayınevi)

-Charlie Kemal (öykü, ilk iki kitaptan seçmeler, Almanca, 1992)

-Galatalı Angelos (öykü, 1999 Papirüs Yayınevi)

-Fırdöndü (roman, 2005 Dünya Kitapları)

Yararlanılan Kaynaklar ;

Buket Uzuner ,Galatalı Angelos, Cumhuriyet Kitap, 6.1.2000.

Gültekin Emre ,Galatalı Angelos Cumhuriyet Kitap, 20.1.2000

Günsel Aytaç Edebiyat Yazıları 2. İstanbul: Gündoğan Yayınları.1991

TBE Ansiklopedisi ,2001