Almanya’da Federal Meclis, Türkiye’nin karşı çıktığı sözde ‘Ermeni soykırım Tasarısı’nı onayladı. Partilerin görüşlerini kürsüde dile getirmesinden sonra geçilen oylamada tasarı neredeyse fire vermeksizin geçti. Kararın ardından Almanya’daki Türk büyükelçi Ankara’ya çağırılırken, karara neredeyse her kesimden tepki yağdı.
Gerek siyasilerden gerek akademisyenlerden açıklamalar art arda geldi. Almanya’nı bu skandal kararını, Ak Parti Nevşehir Milletvekili ve Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Ebubekir Gizligider Hilal TV’nin haber sitesi Hilal Haber’e değerlendirdi.
SOYKIRIM TARİHİNDE ALMANYA BAŞI ÇEKİYOR!
Almanya’nın bu kararı almasının oldukça manidar olduğunu söyleyen Gizligider, ülkelerin soykırım tarihine bakıldığında Almanya’nın neredeyse en başı çektiğini belitti.
11 TÜRK MİLLETVEKİLİ ANTİPROPOGANDA YAPMALIYDI
Karara olumlu yönde oy kullanan Türk milletvekillerini de eleştiren Ebubekir Gizligider, “Orada 11 Türk milletvekili var. Onların, en başta Yeşiller Partisi Eş başkanı Cem Özdemir’in, bu konuda antipropaganda yapmaları gerekirdi.” dedi.
CHP VE HDP’NİN ALMANYA ZİYARETLERİ ÇOK İLGİNÇ
CHP ve HDP Genel Başkanları’nın Almanya ziyaretlerine dikkat çeken Ak Parti milletvekili Gizligider, sözlerine şöyle devam etti; “CHP Genel Başkanı ve HDP Genel Başkanı’nın Almanya ziyaretlerinde hep ilk olarak Cem Özdemir ile buluşmaları, ziyaretleri ve muhakkak bu gündemin de olduğu, Türklerin aleyhindeki şeyleri daha önce birlikte paylaşıyor olmaları çok ilginç.”
KARAR HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR, YOK HÜKMÜNDE
Gizligider, kararın hiçbir anlam ifade etmediğinin altını çizerek, bu kararın yok hükmünde olduğunu da sözlerine ekledi.
3.HAVAALANI, 3.KÖPRÜ… KARAR BUNLARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL!
AK Parti milletvekili Gizligider, oldukça önemli bir noktaya değinerek, son 3-4 yıldır Türkiye’de önlenmeye çalışılanlarla bu kararın birbirinden alakasız olmadığını söyledi. Gizligider, “14 Mayıs 2013’te başlayan Türkiye’nin IMF ile ilişkilerinin kesilmesinin ardından patlak veren Gezi olaylarındaki Alman ajanlarının bu olaydan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Ya da 3.Havaalanı’ndan, 3. Köprü’nden bağımsız değil.” ifadelerini kullandı.
HEM HUKUKEN HEM DE BİLİMSEL OLARAK KANUNLAŞTIRILAMAZ!
“Türkiye’nin terörle mücadelesinde Alman ajanlarının ortaya çıkmasına bakarsak bunlar önemli şeyler.” diyen Gizligider, “Öte yandan Almanya’nın, Malatya’daki, olası bir Türkiye’ye yönelik saldırıda kullanmak için yerleştirdiği silahları geri çekmesi… Velhasıl Almanya ile ciddi bir rekabet içerisindeyiz. Kararı bunun bir parçası olarak düşünelim. Yoksa hem hukuken hem bilimsel olarak bu kanunlaştırılamaz.” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’DE ERMENİ SOYKIRIMI OLMAMIŞTIR” DEMENİN SUÇ OLDUĞU ÜLKE: İSVİÇRE
İsviçre’deki yargılamaları örnek veren Gizligider, ülke toprakları içerisinde “Türkiye’de Ermeni soykırımı olmamıştır” demenin suç olduğunu anlatarak, “Böyle bir şey modern dünyada olabilir mi?” diye sordu.
BU TALEPLER TÜRKİYE’NİN BULUNDUĞU COĞRAFYADA KANLA ALINIR, KANLA VERİLİR! Gizligider sözlerine şöyle devam etti; “Bunların iddiaları, tanıma, tanınma, tazminat ve toprak şeklinde yani 4 T şeklinde süregeliyor. Tanınma aşamasını kendilerine göre gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ardında da tazminat ve toprak olacak. Bu talepler Türkiye’nin bulunduğu bu coğrafyada kanla alınır, kanla verilir. Biz 1000 yıldır zaten kanla fazlasıyla suladık, sulamaya da devam ediyoruz. Ben kararın, bunların tamamıyla alakalı olduğunu düşünüyorum.”
İSTİŞARELER YAPILACAK, KARARLAR ALINACAK!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da değinen Gizligider, “Türkiye Büyükelçimiz çağırıldı, istişareler yapılacak. Bir takım kararlar alınacak. Ama Almanya ile son iki yıldır hatta dört yıldır devam edegelen, hem siyasi hem ticari hem de bölgesel güç dengesi anlamında bir rekabetimiz var. Bu da bu rekabetin bir neticesidir.” değerlendirmelerinde bulundu.
TÜRKİYE’Yİ GÖZDEN ÇIKARMAK, DEVREDIŞI BIRAKMAK GİBİ BİR ALTERNATİFLER YOK!
Bundan sonraki süreçte neler olabileceğini de değerlendiren Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Ebubekir Gizligider, Avrupa Birliği ile yaşanan vize krizine değindi. Geri kabul ve vize serbestisi meselesinde, vizeyle alakalı çözümün adeta sulandırdığını vurgulayan Gizligider, “Bu konuda Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız çok net ifadelerle Türkiye’nin duruşunu söyledi. Türkiye onların baş edemeyeceği büyük bir insanlık dramının ev sahibi.  Bunu hem tarih yazacak hem de işin Uluslararası ilişkiler boyutuna bakacak olursak, Türkiye’yi bu noktada gözden çıkarmak, devre dışı bırakmak gibi bir alternatifleri de yok. Tekrar masaya oturulacağını düşünüyorum ama bu karşılıklı bir satranç oyunuysa bunun devrelerini yaşıyoruz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
BAĞIMSIZ TÜRKİYE OLURSANIZ, BU TÜR KARALARLA KARŞILAŞIRSINIZ
Gizligider, Türkiye’nin hayata geçirdiği önemli projelerin etkisini örneklendirerek şu ifadeleri kullandı; “Siz 3. Havalimanını yaparak Avrupa’nın dağıtım merkezi sayılan Frankfurt Havalimanına çok ciddi bir alternatif ortaya koyarsanız, diğer taraftan artık milyon dolarları, milyar dolarları başka ülkelere vermek yerine bağımsız bir ülke olursanız bu tür şeylerle karşılaşırsınız.”
TÜRKİYE GEREKLİ CEVABI VERECEK
Ak Parti milletvekili Gizligider, Türkiye’nin buna cevap vereceğini fakat iki bunun ülke arasındaki ilişkilerin kesileceği anlamına gelmediğini belirtti.
 
BUYRUN GELİN, HEP BERABER KAYITLARI AÇIP GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARALIM “
Bizim kendimize güvenimiz tam.” diyen Gizligider, “Kaç yıldır aynı şeyi söylüyoruz; Buyurun, gelin, hep beraber Uluslararası camialar da dâhil olmak üzere Bilim adamlarıyla açalım bütün kayıtlarımızı, her neyse ortaya çıksın gerçek. Bu kararın Almanya’da kabul edilmesi bence çok trajikomik bir durum.” şeklinde konuştu.
EZELDEN BERİ DEVAM EDEN SAVAŞ: HİLAL İLE HAÇ’IN SAVAŞI
Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Ebubekir Gizligider, Almanya’da yaşayan Türklerin ilerleyen süreçteki durumlarını da değerlendirdi. Gizligider oldukça önemli bir konuya değinerek, ezelden beri devam eden Hilal ve Haç’ın savaşını örnek verdi. “Olmalı diye baktığım bir dizi şey var. Müslümanları ifade eden baş simge hilaldir. Ezelden beri Hilal ile Haç’ın savaşı diyoruz ya hani… O Hilalin yıldızın bayrağında somutlaştığı Türkiye, şu anda İslam dünyasının temsilcisi ve en gür sesi.
MESELE ARTIK HİLAL’İ DE AŞMIŞ
Şöyle bir şey ile bağlamak istiyorum; Hafta sonu “En Az Gelişmiş Ülkeler”in konferansını yaptık. Meclis adına benim başkanlığını yaptığım 34 ülkeyi ağırladığımız çok önemli bir toplantıydı. Şunu gördüm; Mesele artık Hilal’i de aşmış. İster mazlum diyelim ister mağdur diyelim, bir şekilde oyunun dışına itilmiş diyelim, ya da sömürülmüş diyelim, adını ne koyacaksak koyalım, fakat bu ülkeler Türkiye’nin başardıklarını kendilerinin nasıl başarabileceğini konuşuyorlar.”
TÜRKLERİN KARARA TEPKİ GÖZTERMESİ GEREK
Gizligider, nüfus olarak oldukça büyük bir orana sahip olan Türk orijinlilerin, karara tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Ak Parti milletvekili Gizligider, Türklerin aynı zamanda etki alanlarının da günbegün geliştiğini, artık sadece işçi değil orada Türklerin, aynı zamanda siyasette, belediyede, sağlıkta, eğitimde, her yerde olduklarını vurguladı.
BU ONLARIN DEDELERİNE YAPILMIŞ AĞIR BİR İSNAT
Gizligider sözlerine şöyle devam etti; “Çünkü bu onların da dedelerine yapılmış ağır bir isnat. Hem de geçmişi faşizmin resmi rejim ve ideoloji olduğu, soykırımın dünya tarihinde tescillendiği bir devlet tarafından oradaki Türklere yapılmış bir isnat.”
HEM MÜSLÜMANLAR HEM DE SÖMÜRÜLEN DEVLETLER TARAFINDAN BU MEVZU SAHİPLENİLMELİ
Bu isnadın sadece Türkiye Cumhuriyeti ile alakalı olmadığının da altını çizen Ebubekir Gizligider, “Çok iyi biliyoruz. Hilal ile Haç’ın yoğun mücadelesi Türkiye tarafından yüksek sesle dillendirildiği için Türkiye’ye karşı bir isnat var. O yüzden oradaki Müslümanlar tarafından da bu mevzu sahiplenilmeli. Dünyadaki sömürülen devletler de bu iş sahiplenmeli.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE GEREKLİ CEVABI VERECEK, GEREKLİ EYLEMLERİ DE MUHAKKKAK YAPACAK
Bu skandal kararla ilgili eylem planlarının da olacağını belirten Gizligider, “Politik argümanlarımızı açıklayacağız ama tabi bunlar bir disiplin dairesinde, istişare edilerek yapılacak. Şundan herkes emin olsun; Türkiye gerekli cevabı verecek, gerekli eylemleri de muhakkak ortaya koyacak.” dedi.
ALMANYA’NIN BU YAPTIĞI SAÇMA SAPAN BİR ADIM OLARAK ANILACAK AK Parti milletvekili Gizligider, Almanya’nın bu yaptığının bir süre sonra saçma sapan bir adım olarak anılacağını da sözlerine ekledi. EMİN OLUN TÜRKİYE BUNU GEÇİŞTİRMEYECEK! Almanya’nın Türkiye’ye mahkûm olduğunu, Türkiye’nin de Almanya ile ilişkilerini bir anda koparıp atmasının düşünülemeyeceğini belirten Gizli gider, “Kararı, Almanya-Türkiye mücadelesinin doğal bir neticesi olarak görüyorum. Ama Türkiye emin olun ki, ne sessiz kalacak ne de eylem bazında bu geçiştirecek. Bize isnatta bulundukları meselenin eli kanlı failleri tarafından bunun yapılıyor olması çok trajikomik. Türkiye buna cevapsız kalmayacak.” dedi.

Hilal Haber / Sümeyye Öztel