Ramazanda Ümmeti Muhammad (SAV) e Beş İkram

Rabbimizin rahmet ve bereketi lütfu ve merhameti Ramazanı şerifte adeta zirve yapar. Ramazanın ruhuna uygun amellerle Rabbimizin kapısına iltica eden her kul O Rahmet ve lütuftan istifade eder.

Allah Resulü (sav) Efendimizde Ramazan ayının önem ve ehemmiyetini her fırsatta hatırlatmış ve Ümmeti Muhammed’e Ramazan ayında, daha önceki hiçbir ümmete ve peygambere verilmeyen beş şeyin verildiğini müjdelemiştir ki bunlar;

“Birincisi: Ramazan ayının ilk gecesi olunca Cenabı Hak onlara rahmet nazarıyla bakar. Allah kime rahmetiyle bakarsa, onu hiçbir zaman azaba çarptırmaz.

“İkincisi: Oruç tutanların ağızlarının kokusu Allah katın da misk kokusundan daha hoştur.

“Üçüncüsü: Gece ve gündüz melekler oruç tutanların bağışlanması için Allah’a yalvarırlar.

“Dördüncüsü: Allah o gün Cennetine emir verir ve şöyle buyurur: ‘Ey Cennet, kullarım için hazırlan, süslen. Mümin kullarım dünya sıkıntılarından kurtulup benim huzuruma ve ikramıma gelip istirahat etmeleri yaklaştı.’

“Beşincisi: Ramazan’ın son gecesi gelince de, Allah oruç tutan kullarının hepsini affeder.”

Sahabilerden bir zat sordu: “Ya Resulallah, bu gece Kadir Gecesi midir?”

Peygamber Sallallâhu Aleyhi Vesellem “Hayır,” dedi, “bilmez misiniz, işçiler gün boyu çalışıp da işlerini bitirdikleri zaman ücretlerini almıyorlar mı?”(Beyhakî, Şü’abü’l-İmân, V, 201, 220)

Bu beş müjdeden dolayı Peygamberimiz(sav) Allah (cc)’ın bu ayda günahları bağışlayıp duaları kabul ettiğini, bu ayın hakkının gözetilmesi gerektiğini ifade etmiştir. (Tirmîzî, Deavat, 100)

Bizlerde bu müjdelere layık olabilmek için Ramazanın ruhuna uygun bir kullukla Rabbimize olan bağlılığımızı dua ve niyazlarımızla ortaya koymalıyız. Rabbimiz, Ramazanın sonunda hepimizi af ve mağfirete dâhil olanlardan eylesin. İbadetlerimizi kabul eylesin..

HÜSREV ÖNDEGELEN