RAMAZANLA BİSMİLLAH

Rahmet mevsimi Ramazan-ı Şerif’in bereket ikliminde Anadolu’muzun huzur şehri Nevşehir’imizin saygıdeğer sakinleri Allah’ın rahmeti ve bereketi sizlerin ve sevdiklerinizin üzerine olsun.

Rabbim lütfederse bundan böyle bu köşede sizlerle birlikte olacağız. Şimdiden Bismillah der, Yüce Rabbimden muvaffakiyetler niyaz ederim.

Ramazan ayı, hayır ve bereket ayıdır. Dua ve niyaz ayıdır, şükür ayıdır. Günahlardan temizlenme, cehennem ateşinden kurtulma ayıdır. Peygamberimiz (sav) bu aydan söz ederken; “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluştur” buyurmuştur.(Et. Terğibve’tTerhib. c.2, s.95)

Kalplere nur, gönüllere şifa, Müminlere rahmet olan; bütün insanlığı cehaletten, karanlıktan, vahşetten ve delaletten kurtaran; doğru yola ve ilahi nura, ilme, medeniyete ve saadete ulaştıran Kur’an-ı Kerim bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Bu sebeple bu aya“Kur’an ayı” da denilmektedir. Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır:

“Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun”. (Bakara, 2/185.)

Sevgili Peygamberimiz (sav) Ramazan ayının fazileti hakkında şöyle buyurmaktadır:

“Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükâfatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi.”(İbnHüzeyme, Sahih’indeBeyhaki ve Ebu Şeyh)

“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar”. (Müslim, Selatü’l- Müsafirin,175. Buhari, İman, 28.)

“Size Ramazan ayı geldi, o mübarek bir aydır. O ayda oruç tutmayı Allah size farz kıldı. O ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytanların azgınları zincire vurulur. O ayda Allah’ın bir gecesi vardır ki, bin aydan daha hayırlıdır. O gecenin hayrından mahrum kalan Allah’ın rahmetinden mahrum kalır.” (Nesai, Beyhaki, Ebu Kilabe.)

“ Ramazan ayının ilk gecesi olduğu zaman şeytanlar ile cinlerin azgınları zincire vurulur, cehennem kapıları kapatılır, onlardan hiçbiri açılmaz. Cennet açılır ve onlardan hiç biri kapanmaz. Bir münadi şöyle seslenir: ‘Ey hayırlı işler yapmak isteyen kimse! Bu isteğini yerine getir, hayırlı işler yap. Ey kötü işler yapmak isteyen insan! Bu istediğinden vazgeç. Allah Ramazan ayında birçok insanı cehennemden azat eder. Bu durum Ramazanın her gecesinde devam eder. Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.’(Tirmizi, Savm. 1, bak. Buhari,Savm,5.)

Ubade b. Samit (ra), Ramazan ayının yaklaştığı bir günde Resulallah (sav) Efendimizin şöyle burduğunu rivayet etmektedir:

“Ramazan ayı size bereketiyle geldi. Allah o ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, o ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin Ramazan ayındaki ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ’ya kulluk yaparak kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.” ( Heysemi, M.Zevahid, III, 344.)

“Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde, beş vakit namaz ile Cuma, bir sonraki cumaya kadar ve Ramazan diğer ramazana kadar, aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesile (kefaret) olurlar. (Müslim, Taharet,16.)

Peygamberimiz, Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğünü belirtip şöyle buyurdular:

“Allah size bu ayda Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini, Teravih namazını sünnet kıldım. Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah’tan umarak orucunu tutar, namazlarını kılarsa anasından doğduğu gün gibi günahlardan kurtulur.” (Nesai, Ebu Hureyreden.)

Peygamberimiz bir gün minbere çıkıp üç kere “Âmin, Âmin, Âmin” dedi. Sonra şöyle buyurdu: “Cebrail (as) bana gelip: ‘Kim Ramazana yetişirde oruç tutmayarak bu ayda bağışlanmazsa Allah onu ilahi rahmetinden uzaklaştırsın’ dedi, Ben de ‘Amin’ dedim.(Hâkim. İbnHibban, İbnHüzeyme)

“Ramazan ayına girdiği halde günahlarını affettirmeden bu ayı tamamlayan (bayrama çıkan) kişinin burnu yerde sürünsün.”(Tirmizi, Deavat, 100.)

Ramazan ayına girerken maddî ve manevî kirlerden temizlenmeli, işlediğimiz günahları terk ederek Cenabı Hakk'a tövbe ve istiğfar etmeliyiz.

Başkalarına haksızlık etmişsek onlardan helâllik dilemeliyiz. Kul hakkıyla Allah'ın huzuruna çıkmamalıyız.

Tüm aylarda - özellikle Ramazan’da - dinimiz İslâm'ın haram kıldığı kin, haset, dedikodu, yalan, bühtan, iftira, gıybet, nefret gibi kötü huylardan vazgeçmeliyiz. Dünya ve ahiretimiz için faydası olmayan her türlü davranıştan uzak olmalıyız.

Ramazan ayına girerken, kalbimizi Allah'a tam teslim etmeliyiz. Niyetlerimizi düzeltmeliyiz. Kıyamet Günü'nde, insanlar niyetleri üzerine haşrolurlar, Allah'ın huzuruna niyetlerine göre çıkarılırlar. Zira ameller niyetlere göredir.

Ramazan-ı ŞerifMüslümanlar için bir umut, heyecan ve uyanıştır. İnfakla yoksulların, düşkünlerin, muhtaçların, kimsesizlerin hatırlandığı ve korunduğu bir yürek seferberliğidir Ramazan. Bu seferberlikten istifade ederek kalplerimizi ve gönüllerimizi Ramazan-ı Şerif iklimiyle arındırmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle bu mübarek mevsimin Alem-i İslam’a huzur ve barış getirmesini Rabbimden niyaz ediyor, Ramazanınızı tebrik ediyorum.

Hüsrev ÖNDEGELEN