Reza Zarrab olayı hiç küçümsenecek veya sıradan bir olay değildi. Ancak baştan bu olaya öyle bakılmadı. Ayrıca onun Türkiye den çıkışı da tam bir istihbarat zafiyetiydi. Amerika ajanları gizlice Reza Zarrabla pazarlık yaptılar ve FBİ ajanları gelip Reza Zarrabi göz göre göre Atatürk havaalanından götürdüler .
Peki Amerika burada ne amaç peşinde?
Amerika, Türkiye'de güçsüz, istihbarat, emniyet ve silahlı kuvvetleri zayıflatılmış bir hükümet istiyor. böylece Irak ve Suriye'de oynan oyunların devamını Türkiye'de uygulayarak bölgeyi yeniden dizayn etme peşinde. Ergenekon, balyoz ve 15 Temmuz olayları hep bu doğrultudaydı.
Obama döneminde Türkiye ile yüzde çok yakin gözüküp, bölgede stratejik ortağımız dediği Türkiye'yi arkadan hançerliyormuş. Reza Zarrab dosyasından gözüken bu ki 2015'a kader Türkiye'de telefonlar dinletilmiş ve Reza Zarrabin dosyasının hazırlanması ve onu Amerika'ya götürülmesin hazırlıkları ve yürütülmesi ta o zamandan beri yapılıyormuş.
böylece hem Türkiye'yi Suriye ve Irak durumuna götürmek buna ilave olarak Kürt devletini kurmak.
bunun içinde güçsüz bir Türkiye olması gerekir. DAEŞ ile mücadele adi altında Rakka operasyonu için 350 TIR silah PYD ye gidiyor ancak 15 TIR silah kullanılıyor. şimdi bu soru akla geliyor geri kalan silahlar nerede ve ne amaç için bekletiliyor. ayrıca Rakka da DAEŞ ile anlaşma sonucu DAEŞ militanları silahları ile güvenli bir şekilde tahliye edildi ve bir bölümü de Türkiye'ye transferi sağlandı. şimdi bu soru akla geliyor bu DAEŞ militanları ne amaçla Amerika tarafından Türkiye'ye sokuldu?
Reza Zarrab ile ilgili gerçekleri her açıdan olduğu gibi görmek gerekir ki ona karşı tam ve isabetli politika ve yaklaşım üretilsin.
Bu davanın iki ayağı var:
1: siyasi: uluslararası medyada aktarılan ve konuşanlardan anlaşılan bu ki bu davanın siyasi ayağı sayın Cumhurbaşkanın ailesini hedeflemektedir. bu dosyadaki tüm kişileri bahane ederek sayın Cumhurbaşkanın ailesine ulaşmaya hedefliyorlar, böylece hükümeti uluslar arasında sıkıştırmaya güçsüzleştirmeye, itibarsızlaştırmaya amaçlayan bir senaryodur.
2: ekonomik: Amerika'nın son yıllarda oynattığı oyunlar ve senaryolarla ( Balyoz, Ergenekon, 15 Temmuz olayları ....) silahlı kuvvetler, emniyet istihbarat ve yargı yıpratıldı ancak bu senaryo ile 6 bankaya hedefleyerek Türkiye ekonomisini yıkmaya çalışacaklar. ancak bu ekonomik bölümün diğer ayakları var o da Türkiye'yi çok yüklü tazminatlarla karşı karşıya getirmek.
Turizm sektörünü felç ettiler şimdi bankalar ve sonra yüklü tazminatlar böylece Türkiye ekonomisini çökertmeye çalışan planlar peşindeler.
Reza Zarrab önemi göz ardı edildi, gereken önem verilmedi. böyle önemli kişi Türkiye'den göz göre göre çıkartıldı. küçük balıklarla uğraşırken bu davada önemli olacak kişiler büyük bavullarda belgeler, CD' lerle yurtdışına çıktı. bu kişiler şimdi kendileri tanık ve bavullardaki belgelerde dava dosyası haline getirildiler
Bu dava ile ilgili neler yapılmamasına dikkat edilmeli?
A: Türkiye yasaları ve mantığı ile Amerika'daki davaya bakılmamsı gerekir.
B: iç politika malzemesi yapılmamalı veya oy oranı veya seçim yatırımı olarak bakılmamalı.
C: basite indirerek, hiç bir şey olmaz diyerek pekiştirilmemeli.
Bu dava ile ilgili ne yapılabilir?
unutmayalım her gün 1 önceki günden daha geç,
1: 2 savcının İstanbul'da Amerika'daki 2 savcıya soruşturma açması iyi bir adım ancak bu sıradan bir yaklaşım olmamalı. 2 savcı görevlendirilip bu savcılarda bu davadaki belgeler sahte ve geçersiz demeleri ile bu belgeler ve CD'ler Amerika'nın mahkemelerinde geçersiz olmaz.
bu iki savcı uluslararası ve Amerika yasalarını çok iyi bilen uzman ekibi ile çalışmaları gerekir. o uzmanların gösterdiği yol haritası üzerinden devam etmeliler.
2: Amerika'da çok iyi avukat ve savunma ekip ile sürekli istişare etmeliler,
3: Türkiye'yi zor durumuna sokacak yaklaşımlar ve söylemlerden uzak durulmalı. bu dava ile ilgili uluslararası Türkiye imajı bozulmamalı. ( 20 milyon dolar karşılığında Amerika'da bu adam o adam kaçırılacaktı haberleri Türkiye'yi zor duruma sokmaktan başka bir sonucu olmaz).
4: bu tıp davalar yıllardan beri İran hakkında Amerika tarafından açılmış. İran hakkında Amerika'da açılan davalar çok iyi ve detaylı incelenmeli ve oradaki tecrübeleri kullanılması. Amerika'da bir ülke hakkında açılan davalar genellikle siyasi olup ve sonucu önceden bellidir.
5: Avrupa'da ve özellikle Amerika'da kullanılabilecek tüm lobileri kullanılması gerekir.
bu dava siyasi ve ekonomik ayağı olan bir davadır ve oldukça zor bir süreç olup çok dikkatli ve ciddi bir şekilde yaklaşmalı ve yol haritası çizilmeli.
Ali Haydar
21.11.2017