Reza Zarrab'ın Amerika’ya Gidişi (2)
Reza Zarrab'ın Amerika’ya gidişi bir çok soru işaretleri ile beraberdi. Gün geçtikçe bazı noktalar aydınlanıyor ve bazı noktalar daha karanlık ’da kalarak aydınlanmasını beklemekteyiz.

İlk günden Reza Zarrab'ın Amerika’ya gidişi daha önceden ayarlanmış, hazırlanmış, pazarlıkları yapılmış bir gidiş olduğu üzerinde durulmaktaydı. Bugüne geldiğimizde bunlarınartık bir ihtimal olmayıp ve kesin olduğunu netleşmiştir.

Ancak bundan sonraki süreç ne olacak? Bu yargılama sureci nasıl bir gidişat izleyeceği ihtimaller ve öngörülür üzerinde durulması gerekiyor.

Peki, nedir bu ihtimaller ve öngörüler?

1: Reza Zarrab, can güvenliği ve mal varlığının bir miktarının korunması karşısında bildiklerini anlatması.

Reza Zarrabdan anlatması istedikleri neler olacak? İran’a karşı uygulanan ambargonun nasıl, hangi yöntemler ile deliniyordu? Burada hangi kişiler, organlar, şirketler ve hatta ülkelerin kullanıldığı konu olacak. Ancak Reza Zarrab bu sistemin Türkiye ayağı olduğundan burada esasen üzerinde durulan ülke Türkiye olması muhtemeldir.  

A: Hangi ülkelerden getirilen mallar, Türkiye üzerinden Irana gönderiliyordu? Buna örnek olarak Gana’dan getirilip Türkiye üzerinde Irana gönderilen altınlar.

B: İran’la olan Ticaret için gereken para transferleri hangi yöntemler ve araçlarla yapılıyordu? Buna örnek olarak 17 Aralık’taTürkiye’de gündeme gelen bazı yerli ve yabancı bankalar üzerinde durmaları muhtemeldir.

C: Bu sistemin çalışması için idea edilen rüşvet zincirinin nasıl çalıştığı? Bunun için Babek Zencani'nin Iran mahkemelerinde ifade ve idea ettiği konular kullanılacak. Buna örnek olarak Babek Zencani ifadelerinde bu sistemin Türkiye ayağının çalışması için Türkiye’de 8.5 milyar dolar rüşvet dağıtıldığını ve bunun ayrıntılarının Reza Zarrab’in bildiğini idea etmiştir.

2: 17 ve 25 Aralık’taTürkiye’de ortaya atılan idealar, ses kayıtları, belgeler……..Kullanılacak. Daha şimdiden bu ideaların Amerika’daki savcının hazırladığı iddianameye girdiği ifade ediliyor.

A:Bunun için o dönemde bazı medya, yayın organları tarafından ortaya atılan idealar ve manşetlerin kullanılması ihtimaller dahilindedir. B: O dönemde ortaya çıkan ses kayıtları büyük ihtimalle bu günleri planlayanlar tarafından o davaya bakan savcıya ulaştırılacak. C: O dönemin savcıları, yurt dışına kaçan emniyet mensupları, bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve yazarları bu davada ortaya çıkacaklar. D: O dönemde ortaya atılan belgelerin o mahkemede ortaya çıkması büyük ihtimaldir.

Bu ihtimaller gerçekleştiği takdirde bundan doğacak muhtemel problemler neler olabilir?

1: kullanılan paravan şirketlerin ve bu şirketlerle bağlantılı kişiler olarak ortaya liste çıkartmaları

2: İdea edilen 8.5 milyar dolarınTürkiye’de dağıtıldığı kişilerin, kurumların, yetkililerin isimleri olarak ortaya liste çıkartmaları

3: Bu sistemde kullanılan nakliye ve transfer araçları, örnek olarak kullanılan hava yolları ve kargo şirketleri gibi

4: Para transferlerin yapıldığı araçlar ve yöntemler. Örnek olarak kullanılan yerli ve yabancı banklar.
Gibi ortaya listeler çıkartmaları muhtemeldir. Ortaya çıkarttıkları listeler doğrultusunda Türkiye’de bir çok kişi, görevli, şirket, banka, hava yolu……..gibi kişiler ve kuruluşlara yaptırımlar ve cezalar gelmesini Amerika mahkemeleri tarafından sağlanacaktır.

    İlk günlerde bu konu Türkiye’yi ilgilendirmez, Reza Zarrab kefaletle serbest bırakılacak, uzun sürmez Reza Zarrab serbest bırakılarak Türkiye’ye dönecek, Amerika bizi yargilayamaz gibi konuyu yanlış değerlendirilenin ve bu konuya çok basit bir yaklaşım gösterdikleri şimdiden ortadadır.

Sonuç:  Üsttesaydığım ihtimallerden bazıları. Bu yüzden AKP Hükümeti bu dava için çok ciddi bir şekilde şimdiden hazırlanması gerekir. Her turlu ihtimali gözönünde bulundurarak tümgücü ile en iyi savunma sistemini kurup ve kullanarak şimdiden hazırlanması gerekir. Yoksa bu dava Türkiye’yi ilgilendirmez, Amerika bizi yargilayamaz zihniyeti ile yaklaşıp bu davaya hazırlanmazsa ilerde ilk aşamada Amerika mahkemesinde Türkiye’debazı banka, iş kuruluşları ve hatta üst düzey hükümet mensupları ve ailesine kader bu davayı uzatmaya çalışacaklardır.Buna takiben Amerika’da çıkan sonuçlardan sonra bu davaya uluslararası boyut kazandırarak, uluslararası mahkemelere kapısını aralamaya çalışacaklar.
 
Ali Haydar
23.04.2016