Reza Zarrab'ın Amerika’ya Gidişi
       Son günlerde Reza Zarrab tekrar Türkiye’nin gündemine geldi, ancak uluslararası bir boyut kazanarak geldi.
    Bu olaya bakıldığında ve Reza Zarrab ile ilgili daha önce bildiğimiz kader ile bu gelişmede kesin ve net olan tek şey,  Reza Zarrab tutuklanacağını bilerek Amerika’ya gittiğidir.
    Ancak buradaki en önemli cevaplanması gereken soru: Reza Zarrab eğer amacı Türkiye’den çıkmaktı, neden Avrupa ülkelerine veya başka bir ülkeye gitmedi ve tutuklanacağını bilerek Amerika’ya gittiğidir?
Bu soruya ilave olarak acaba daha önce bir pazarlık mı yaptı ve bu pazarlık sonucu mu Amerika’ya gitti?
Acaba Avrupa ülkelerin birisine veya başka ülkeye gitti takdirde birileri ona ulaşabileceği korkusundan, Amerika’ya seçti ki ona ulaşılmasın ve güvende olmasını mı sağladı?
Eğer bir pazarlık yaptıysa kimler tarafından ve ne amaçla yapıldı?
Reza Zarrab gibi önemli bir kişinin neden çıkış yasağı konulmamış ve Türkiye dışına çıkması nasıl engellenmemiş?
Bu olayı baştan bakıp incelediğinde göze çarpan ihtimaller:
1:  Reza Zarrab’la bir pazarlık yapılmış,
2: Bu pazarlık sonucunda Reza Zarrab tutuklanacağını ve büyük ihtimalle birçok malvarlığına el konulması ihtimali olduğu halde Amerika’ya gitmiştir.
3: Amerika’da bu davalarla yaklaşımı belli olan bir savcı tarafından dosya hazırlığı yapılmış.
Ancak Reza Zarrab gibi bir kişi neden bunların hepsine göze aldı? Burada öne sürülen ihtilamlardan, Türkiye’de her şeyini kayıp etme tehlikesi ihtimalini hissetmesi ve Avrupa ülkelerinden birisine gittiğinde ona ulaşılabilmesi korkusu ile gizli pazarlık yaparak, bazı şeyleri güvene alarak Amerika’ya gitmesidir. 
Bu dava seyir ile ilgili ortaya atılan tahminler:
1: daha önceden savcısı hazırlanmış ve pazarlığı yapılmış bir dava olacak.
2: Paralel yapı olarak adlandırılan Fethullah Gülen cemaatinin Türkiye’den elde ettikleri ve hazırladıkları belgeler, daha önceden hazırlanmış savcı ve davanın önemli malzemesi olacaktır. Ayrıca bu cemaatin Amerika’daki lobisi ve medyası da sürekli bu konuyu alevlendirecek. Bir dönem kaçan savcıların ve ellerindeki bavulların içindekiler merak ediliyordu. Acaba o tarihten itibaren bu davanın hazırlıkları mı yapılıyordu?
3: Reza Zarrab’a verilen sözlere karşı istedikleri ifadeyi verecek,
4: Bu dava Amerika’da olduğundan uluslararası bir boyut kazandırılacak.
5: Belirli kuruluşlar ( Halk Bankası ….. ), belirli kişiler ( bazı geçmişte ve şu anda görevli olan yetkililer) hakkında ağır yaptırımlar gelmesi, İhtimalleri öne sürülüyor.
SONUÇ: Önceden pazarlığı yapılmış, belgeleri hazırlanmış, planlanmış bu olaya karşı çok iyi hazırlık yapılmalı. Bu davayı küçümsetip, sıradan, basit, Türkiye’yi ilgilendirmeyen bir dava göz ile bakılmamalı. Yoksa uluslararası boyut kazanmış, Türkiye’yi ve AKP hükümetine karşı çok ağır yaptırımlar getirmesi sağlanacak bir dizi davalarla karşı karşıya kalınacak.

                                      Ali Haydar
                                      31.03.2016