Reza Zarrab Ne Yaptı?
Reza Zarrab kuşkusuz Türkiye’de gündemi işgal eden en önemli kişiler sıralamasında 1. Sırayı almaktadır. 2 yıldan beri unutulmadan ara ara gündeme geliyor. Gündeme geldiğinde de Türkiye’de nerde ise deprem etkisi yaratıyor. En son da ona çalışan bir kuryenin ifadesi ile gündem geldi. Arkasından Suruç patlaması ve PKK’nin 2 polisin evinde enseden ateş ederek öldürülmesi ile gündemden kalktı. Ancak tekrar ne zaman gündeme gelecek? O da pek sürmez gibi gözüküyor.
Reza Zarrab’ın yaptıkları ile ilgili medyada ve oturumlarda anlatılanları gözden geçiriyoruz.
  Peki, Reza Zarrab ne yaptı:
1: Türkiye’ye üzerinden veya Direk Türkiye’den İran’a veya Dubai üzerinden İran altın gönderilmesi:
   Bu iki şekilde yapılıyordu: A: Kargo uçakları ile genelde Afrika kaynaklı Türkiye üzerinden İran’a altın gönderilmesi.
B: Türkiye’den Kuryeler aracı ile, ilk zamanlarda direk İran’a ve son zamanlarda Dubai üzerinden İran’a altın gönderilmesi.
Türkiye’de Altın ithalatı ve ihracatı yasal olduğundan ister kargo uçakları ile ister kurye ile İran’a altın ihracatı Türkiye’de yasaldır. Ayrıca İran’a altın ihracatı, İran’a karşı ambargo yasaklarına girmediğine göre o açıdan da yasal bir işlemdir.
    Bu şekilde İran’a altın gönderilmesi Türkiye’nin diş ticaret rakamlarını yükselttiğinden Türkiye bu ihracattan ekonomik kâr sağlamıştır.
2: Boş çantaları ile altın taşınıyor gibi hava alnından çıkış:
      Bu işlemde hayali ihracat gibi kredi veya teşvik alınmadığı için Türkiye zarara uğratılmamıştır. Türkiye’nin diş ticaret rakamlarını yükselteceğinden Türkiye bu ihracattan ekonomisine yarar sağlamıştır.
Peki, neden Boş çantaları ile altın taşınıyor gibi, hava alnından çıkış yapılmıştır?
      Büyük ihtimalle bu altınlar İran’a götürüldüğü gibi gösterilip ancak dövize çevrilip ve Türkiye’de bankalarda tutulmuştur.
      Burada İran’ın paraları Türkiye’de bankalarda tutulduğundan, Türkiye ekonomisine kâr sağlamıştır.
3: Paravan şirketler kurulmuştur:
     Kurulan bu paravan şirketler sayesinde İran’ın ihtiyacı olan ithalat, Türkiye üzerinden İran’a gönderilmiştir.  Bunların ödemeleri Türkiye bankalarında tuttuğu paralardan yapılmıştır.
Bu ihracat için Türkiye bankalarda tutulan paralar ve Türkiye üzerinden İran’a ihracat edilen mallardan edilen kârdan dolayı Türkiye ekonomisine kâr sağlanmıştır.
    Bunları incelediğimizde hiç biri Türkiye ekonominse zara vermemiştir. Hepsi de yasal olmaktadır. Peki, bu kader sıkıntı ne? Neden Reza Zarrab adı geldiğinde her şey değişiyor?
Reza Zarrab’ın kuryesi olarak söylenen kişinin ifadesine bakıldığında 2 nokta var:
Bu altın ticaretinden elde edilen kârın  %4’u Reza Zarraba ve %4’u dört bakan ve yetkili makamlara gittiğini ifade ediyor. Ancak buradan ne kader kâr edildiğini, nasıl ve ne kaderi hangi bakana gittiği gibi bilgilerin bir kurye nasıl olup da bildiği? Bu bilgiler doğruluğu hakkında insanda şüphe uyandırıyor. Bunları bir kurye biliyor da, o dönemde basın, medya, istihbarat haberi yok muydu?
1:Reza Zarrab Ticaret yapmıştır tabi ki doğal olarak kendine kâr sağlamıştır. Ancak yasal olmayan bir iş yapmamıştır ve Türkiye’yi zara sokmamıştır.
2: Geriye kalan kârın %4’u: eğer bu ifade doğru ise bu miktar para nereye ve kime gitmiştir? Acaba yasal olan ve Türkiye’yi zara sokmayan bir işlemlerden yasal olmayarak Reza Zarrab’dan %4 bir payı alanlar mı olmuş? Esas amaç Reza Zarrab değil de, bu olaydaki başka aktörler mi? Acaba bu konun sürekli gündeme getirmenin amacı bu bölüm için mi?
  Ancak kesin bir şey var ki, bu soruların cevapları bulunmadan Reza Zarrab daha çok gündeme gelecek ve onu unutmak ve gündem değiştirmek için Türkiye’de daha çok olaylar yaşayacak.
    AKP ve hükümet bu soru cevaplarını aydınlatması gerekir. Bu soruların cevapları açıklığa kavuşmadan bu olayı çok kullanan ve gündem oluşturan olacak.  Böylece AKP ve hükümeti yıpratmaya çalışan çok olacak.
 
                                                                 Ali Haydar
                                                                   03.08.2015