Kapadokya Ballons Genel Müdürü Levent Nuray, A Haber'e verdiği röportajında "Sıcak hava balonunun dünyanın en güvenilir hava aracı olduğunu söyledi.

İşte Kapadokya Ballons Genel Müdürü Levent Nuray'ın yaptığı o açıklamalar;

Muhabir: Son dönemde turizim cenneti olan kapadokyada üzücü haberler medyaya yansımaya başladı son olan kazada ne gibi tesbitler yaptınız, bu kazaların önüne geçilmesi için neler yapılması gerekiyor sizden dinleyelim

Nuray:  Olaylar üst üste gelince bizde çok üzüldük, basında gerçek dışı haberler olayı anlamamada bizim üzüntümüzü bi kat daha arttırdı. Son yazılan haberlerde de malesef arkamda gördüğünüz kule ile yapılan spekülasyonlar bu müferit bir olaydır bunu bir sisteme yada bir firmaya bağlamak kesinlikle yanlıştır. Biz 1991'de türkiyeye bu balonculuğu getiren şirketiz şuanda bünyemizde 4 balon firması var 25 yıldır bu iş en güvenilir şekilde yapılıyordu. tüm türkiyede yaşanan hava olaylarındaki ani değişimler üstüne birde bu olayların peş peşe gelmiş olması malisef olayı buralara getirdi.

Muhabir : Gazetenin de manşete taşıdığı bu kule balon firmaları için veya balon pilotları için ne önem teşkil eder bu kulelerin olması sizin açınızdan faydalımıdır.

Nuray: Bu kulenin aslında kuruluş amacı şuan da mustafapaşada olan slot merkezinin burada konuşlandırılması işi idi zaten balonculukta kule diye bir kavram yoktur. bu kulenin olması yada olmaması oluşabilecek kazalarda bir faktör değildir. evet bu kule buraya yapıldı ama burada bazı sorunlar olduğu için burada kaldı slot merkezi mustafapaşada ve görevine devam ediyor.
Muhabir : Peki slot merkezinin görevi nedir biraz ondanda bahsedermisiniz.

Nuray:  Slot merkezi bünyesinde bulundurduğu plotlari ile beraber sektördeki uçan ploylarında görüşünü alarak o gün hava koşulları uygun değilse uçmayın kararını alır ama uçuş kararı (yeşil) dediğimiz olay olduğunda da uçabilirsiniz kararı alınır uçma konusu ise tamamen uçan plota aittir.

Muhabir: Peki bu kulenin yapılış amacı sizce neyi teşkil ediyor, kule neden yapılmış buraya.

Nuray:  Bölgede çok ciddi uçuşlar olunca sayılar yılda 500.000-600.000 kişi balon ile uçtuğu zaman sivil havacılık genel müdürlüğü buraya bir temsilcilik açmak istedi normalde temsilcilik bu bölgeye açılacaktı bir kule ile bölge gözetlenecek o günki uçuşlar en azından seviye ruzgarı, yer ruzgarı buradan tesbit edilecekti  slot merkezinin görevi olan denetimi buradan yapılmış olacaktı ama burası uygun olmayınca kendisine mustafapaşada bir bina tahsis edildi ve görevini orada devam ettiriyor. Balonculukta KUle diye bir kavram yoktur.

 Muhabir: Günde nekeder balon havalanır kapadokya bölgesinde, yılda nekeder turist havadan bu bölgeyi ziyaret eder.

Nuray: Aslında 1991 den başlamıştık ivme sürekli artıp gidiyordu en güzel rakamlar bence 2015 yılında 498.000 yolcu uçuruldu. 25 balon firması uçurdu yaklaşık 30.000 balon havalandı birkaç sert inişten başka herkes uçuşlarını güvenli bir şekilde tamamladı.

Muhabir: Peki sağlıklı bir uçuş için ne gibi önlemler alınması gerekiyor nelere dikkat etmek gerekiyor bu anlamda sizin eksik gördüğünüz noktalar varmı.

Nuray: Dünyada balonculuğun en profosyonelce yapıldığı  gerek firmalar, gerek otoritiler yapıldığı saha burası çünki yılda 300 gün uçuş yapılabiliyor yılda 500.000 di turizim bu halde olmamış olsaydı 750.000 belki 1.000.000 lu rakamları yakalamış olacaktık plotlar avrupa ülkelerinde 3 ayda yetiştirilirken burada 20 kişilik bir sepati uçurması için 2 yıllık bir eğitimden geçmesi gerekiyor  devlet otoritesinin olduğu uçus sahasında devletin olduğu dünyadaki  tek nokta kapadokya bölgesi  aslında dünyada uçuşların en güvende yapıldığı yer burası çünkü çevremizde yüksek dağlar var  buranın iklimi türkiyede olmayan bir iklim yılda da 300 gün uçuş olabiliyor dünyanın en güvenli bölgesi kapadokya bölgesidir.

Muhabir:  Son kazada bazı sorular ortaya çıktı kazada yüksek gerilim hattına takıldı diye oysaki biz  bölgede yüksek gerilim hatlarını gözlemleye biliyoruz bunların olmasıda bir engel teşkil ediyormu güvenli bir iniş için neler lazım mesela rüzgar bir etken balonlar bir uçak gibi belli bir alandan kalkıp belli bir alana iniş yapamıyorlar rüzgar büyük bir etken taşıyor güvenli bir iniş için neler gerekiyor.

Nuray: Balon en güvenli hava aracı balonu herhangi bir dümeni kontrol mekanizması yok plot doğru rüzgar akımına kapılıp sürüklenmesi ile oluşuyor.  Balon uçuşu  görerek uçuş yapılan viafar dediğimiz uçuşlar yapılır bölgenin coğrafi koşullarından dolayı  her bir noktanın rüzgarı o günün koşullarında değişebilir. Bölgemiz için yüksek gerilim hatları bir risk teşkil ediyor. bununla ilgili daha önceler çalışmalar yapıldı daha doğrusu taleplerimiz oldu ama bir geri dönüş olmadı belki bu yüksek gerilim hatları yer altına alınması zaman alabilir ama en azından belirgin hala getirilsin diye renkli topların konulmasını talep etmiştik şuanda alınabilecek en önemli tedbir yüksek gerilim hatların belirgenleştirilecek topların konulmasıdır.

Muhabir : Bu yazda yine kapadokya herzamanki gibi yerli ve yabancı turisleri ağırlamaya devam edecek  peki buradan şunu söyleye bilirmiyiz balona binmek isteyen turistler için güvenli bir araç, güvenli bir uçuş diyerek turistleri buraya çağırabilirmiyiz.

Nuray:  26 yıldır bu işi yapıyoruz  dünyanı her noktasında uçan plotlarımız burada evet bizim kendi görüşümüz var bize göre burası dünyanın en güvenilir noktası ama bunu biz demiyoruz  bu bölgede gelmiş uçmuş ve başka sahalarda uçan en az 100-150 her ülkeden yabancı plotumuz 7-8 farklı noktada uçan müşterilerimizin söylemi ve istatislikler tekrarlıyorum 30.000 uçuş  500.000 yolcu uçuyor 2015 yılında yine aynı sahada aynı şirketlerle aynı plotlarla uçarken 1-2 tane sert iniş haricinde sıfır olay ama bu seneki hava olayları malesef bunları konuşuyoruz  ama dünyanın en güvenilir noktası burasıdır çok NET.