Rus Uçağını Paralel Yapı Pilotları mı düşürdü?

    Rus uçağını Türkiye uçağı tarafından düşürülmesi sonrası bu konu ile ilgili birçok görüşler ve analizler yapıldı. Ancak ortada olan, bu konudan Türkiye’yi köşeye sıkıştırma, bölge politikasının dışına itilme, ekonomik baskı yapma gibi birçok konuda bazı ülkeler özellikle Rusya tarafından kullanılmaya çalışıldı. Özellikle Rusya bu konuyu kullanarak, bölgede silahlanması için gerekçe olarak göstermeye çalıştı. 
Türkiye tarafından itidal çağrıları yapıldı ancak Rusya tarafından hep olay alevlendirildi. 

Sürekli Türkiye tarafından bu gerginlikten çıkış yolları arandı. Siyasiler, köşe yazarları, … Çözümler ve çıkış yolları gösterildi. 
Acaba bu çıkış yolu ne olabilir? Ortaya atılan çıkış yollardan birisi, bu olaydan paralel yapıyı sorumlu gösterilmesidir. 

Burada paralel yapıyı sorumlu göstererek neler elde edebilir?    

A: Türkiye, bu olayın sorumlu olduğu taraftan çıkarak tekrar Rusya ile ayni ekonomik ve siyası ilişkileri kurabilecektir.
B: paralel yapı ile mücadelede uluslararası boyut kazanacak. Böylece uluslararası çapta Paralel yapının tehlikesini ispatı olarak gösterilerek, Paralel yapı ile mücadelede uluslararası destek sağlanabilecek. 

3: orduda temizlik başlamak. Ordudaki paralel yapının elemanları yerleşmiş ve ülkeyi nerde ise Rusya ile savaş durumu seviyesine getirmişidir diyerek, Böylece orduda acilen geniş ve kapsamlı paralel yapı temizliği gerektiği yoluna girilmesidir. 

Ancak her çıkış yolun kazanımları olduğu gibi kayıp ihtimallerdi var. Onun için bir yola girmeden, bunların hepsini düşünüp ondan sonra o yola girmek daha akıllı bir hareket olur.

Sunulan bu yolda cevaplanması ve düşünülmesi konular:

1: Nasıl bu konuyu uluslararası çapta ortaya atıp ve uluslararası camiada buna destek sağlana bilinecek?
2: Unutmamak gerekir ki, uçağın düşürüldü ilk günler Başbakandan ve Genelkurmay başkanı tarafından gelen ayrı ayrı açıklamamalarda her ikisi de ‘’uçağın düşürülme talimatı şahsim tarafından verildi’’ şeklindeydi. Bu açıklamaları göz önünde bulundurarak, bu uçakları paralel yapı düşürdü denmesi ile ülkenin Başbakanı ve Genelkurmay başkanını ne duruma geleceklerini göz önünde bulundurmalıyız.  Ancak o anda kandırıldık şeklinde bir açıklamayı da uluslararası camiaya gerekçe olarak göstermek çok başarı sonuç elde edilme ihtimali pek yok. 
Bu nedenle bir çıkış yolu göstermek o olayın çözümü için olacak, yoksa o olayı daha karmaşık hale getirmek için değildir.

Bu olayın çözümü için çalışalım, daha karmaşık hale getirmek için değildir.

Acaba Türkiye, dış politikasını tekrar gözden geçirmesi gerekir mi? 

Acaba bölgedeki Yeni parametre( Suriye’de, Irakta, Mısır’da, ….) ile yeni bir dış politika daha etkili olabilir mi?
Acaba Irak merkezi hükümeti ile ilişkilerini güçlendirmek yerine, Kuzey Irak Kürt bölgesi ile ilişkileri güçlendirmek Türkiye’nin bölgede ağırlığı ve etkinliğini artırır mı? Azaltır mı? 

Acaba Iran ile bölgede yan yana durmak yerinde karşı karşıya pozisyon almak, Türkiye’nin bölgede ağırlığı ve etkinliğini artırır mı? Azaltır mı?
Acaba Rusya ile ilişkileri iyi olan Iranın bu sorunu çözümü için etkisi olabilir mi?

                           Ali Haydar
                            28.12.2015